Kjøtt

Lam med aprikos, hvitløk, mandler og urter

Lammelår i skiver kan gå to veier, og jeg har prøvd begge: De kan enten bli noen tørre, seige jævler, eller de kan bli de møreste, fineste stykker lam du har smakt. Trikset med å oppnå sistnevnte, ligger så klart både i kvaliteten på kjøttet og i tilberedingsmetoden.

Når jeg vil ha kjøtt mykt som smør, men ikke har klart å skaffe den møreste biten på dyret, er det alltid langtissteking/braisering som blir redningen. Lav temperatur og et hav av tid, så kan det ikke gå galt. Men dette skal også inrømmes: min egen utålmodighet har spent ben på meg flere ganger, og jeg har endt opp med tørt, seigt møkkakjøtt, uten å kunne skylde på andre enn meg selv og den hersens utålmodigheten som jeg er morra til.

Denne gangen lot jeg ikke utålmodigheten vinne, og resultatet ble da mørt og smakfullt kjøtt. Urter, kanel, spisskummen, aprikos og mandler ga et streif av Nord-Afrika eller Midtsøsten, og fylte huset med en aroma som drev både bikkja og alle oss andre fra konseptene av sult (til slutt la vofsen seg til å sove tett inntil komfyren. Like greit å være nærest mullig kilden for de himmelske dufter).

Jeg serverte kjøttet bare med brød og en enkel tomatsalat som tilbehør, men du kan fint servere ris, ovnsstekte poteter, couscous eller bulgur i stedet for brød.

IMG_2159

Ingredienser 4 personer:

*  Ca.800 g lammelår i skiver

* 2 løk, i tykke båter

* 6-8 hvitløksfedd, grovhakket

* 6 tørkede aprikoser, halvert

* 1 toppet ts spisskummen

* 1/2 ts kanel

* 4-5 dl vann

* Saften av 1/2 sitron

* 2 ss hakkede mandler

* 1 liten neve flatbladet persille, finhakket

* 1 liten neve frisk koriander, finhakket

* 1 liten neve frisk mynte, finhakket

_______________________________________________________

Salte og pepre kjøttet, og brun det raskt på begge sider i en gryte som kan gå i ovnen med lokk senere. Ha løk, hvitløk, aprikoser, kanel og spisskumin oppi til kjøttet og la det få frese med et par minutter.

Hell over vann så kjøttet akkurat er dekket, skvis over sitronsaften og kok opp før du smaker på kraften og justerer den med salt og pepper. Sett på et lokk og ha det hele inn i ovnen.

Stek på 165-170 grader i ca. 2 timer. Sjekk underveis hvor på mørhetsskalaen kjøttet ligger.

Bland finhakket persille, koriander og mynte sammen med de hakkede mandlene. Fordel dette over kjøttet og la det koke med de siste 15 minuttene før servering.

Servér med en salat og godt brød, stekte poteter, ris eller couscous.

IMG_2175

4 kommentarer på “Lam med aprikos, hvitløk, mandler og urter

  1. Ser skikkelig digg ut 🙂 må prøves 🙂

  2. Jag håller med, det ser gott ut! Jag vet inte vad «skikkelig digg» betyder, men lamm och frukt i gryta det blir gott.
    /Roland

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: