Dette er det aller første innlegget som ble lagt ut hos Spiselandslaget, sommeren 2012. Mye har skjedd siden den gang. Men oppskriftene virker fremdeles! Her er den:

Hva skjedde med sommeren? Var den ikke her i går? Hva skjedde med heten som brettet seg rundt Oslo en stakket stund? Vips, så var den jaggu borte! Men hvem vet: kanskje kommer den tilbake, og hvorfor ikke da møte den med en kald suppe som er så breddfull av grønnsaker og vitaminer at den slår «5-om-dagen» midt i fleisen og viser fingern mens den løper vekk fra åstedet.

Noen grøsser kanskje av den rå hvitløken i oppskriften, men her er det bare å bruke egen hvitløksintuisjon og ta oppi det man vet man kan leve med, og vet at den man skal kysse senere kan leve med….(eller server vedkommende suppa, så stiller man likt på ånde-fronten!)

Det er altså en gazpacho det her er snakk om. En klassisk kald, spansk suppe fra Andalucía, som man mistenker første gang ble bragt til de trakter av araberne, eller romerne. Den opprinnelige varianten inneholdt visstnok ikke stort annet enn brød, vann, eddik, olje, salt, men i dag har en hver region i Andalucía med respekt for seg selv og sitt supperåd, en egen variant de er stolte av.

___________________________________________________________________________

Ingredienser til 4 personer:

Suppe

1 kg solmodne tomater

2 skiver daggammel loff, i biter

1 rød paprika, grovhakket

1-2 fedd hvitløk, grovhakket

1/2 grønn chilli uten frø, hakket

1 klype sukker

2 ss rødvinseddik

En god klunk med en real extra virgin oliven olje

Topping

1/2 agurk, uten frøene

1/2 rød paprika

1/2 grønn paprika

1/2 rødløk (kan jo sløyfes til de som rynker på nesa av det…)

Hvitløkskrutonger

___________________________________________________________________

Suppe

Først må tomatene flåes. Skjær et kryss i bunnen av dem og legg dem i en gryte med kokende vann i 10 sekunder ( de skal ikke kokes, bare svømme litt i det oppkokte vannet). Så tar du dem over i en bolle med iskaldt vann, gjerne med isbiter i, så det holder seg kaldt når de varme tomatene kommer deisende. Ta dem opp når du ser at skinnet krøller seg i snittet du lagde, og riv av skinnet. Skjær dem i to og krafs ut frøene.

Dekk brødet med vann til det blir bløtt. Ta det opp og klem ut væsken.

Ha alle ingredienser i en kjøkkenmaskin / foodprosessor, og kjør alt sammen på høy hastighet til det blir en jevn masse.

Så tilsetter du klunken med olivenolje i en stråle, mens maskinen går. Stopp av og til og se om konsistensen ligner en suppe du vil spise. Smak. Trenger du salt og pepper? Hvis ja: Tilsett dette.

Topping

Finhakk alle grønnsakene og bland dem i en bolle.

Til krutonger trenger du enten daggammel loff, eller halvstekte fine baguetter. Du kan selvfølgelig bruke grovere brød, hvis det er dette du har liggende innerst i brødboksen. Skjær disse i terninger.

Varm olivenolje i en panne og tilsett et par finsnittede hvitløksfedd. Stek brødbitene gylne sammen med hvitløken, men ta ut hvitløksbitene på slutten. De skal ikke spises, bare gi smak til brødet. Antageligvis blir de brente og noe biske, men det gjør ikke noe, ettersom de ikke skal fortæres, bare parfymere krutongene. Du kan sikkert lage en haug med krutonger. De går som regel unna som snacks også 🙂

Servér suppen i skåler, pynt med grønnsaksgarnityre og brødkrutonger.

Og hvis noen synes suppen blir for skarp, kan man runde av smaken ved å pynte med en dæsj rømme eller yoghurt.

%d bloggere liker dette: