italiensk Pasta Skalldyr Vin

Blåskjellpasta med sherry, estragon og fløte

IMG_2699

Jeg er blitt så gammal at jeg nipper til sherry og spiser tørre småkaker. Men da må sherry´n være god, altså! Og den sherry´n jeg har hatt stående i kjøleskapet siden jul, var ikke så særs spennende. Den var kort og tam i smaken, lett å glemme, og derfor ble den bare stående å glane i kjøleskapet urørt etter halvannet skuffende glass i romjula. Jeg tenkte at jeg nok ville få bruk for den i en eller annen saus eller suppe en vakker dag, og det var godt tenkt. For da jeg skulle ha en klunk alkohol av det halvlyse slaget sammen med blåskjellene mine forleden, ble den bleike sherry´n min redning. Sammen med estragon og fløte ble det en usedvanlig rund, rik og fin smak på sausen.

Blåskjell er fastfood. Det tar fem minutter i gryta (og ikke engang det…), så er de serveringsklare. Jeg elsker dem. Ikke bare fordi de er kjappe, men fordi de smaker sommer Og jeg gleder meg til sommeren! Rimelige er de også. Mellom 50 og 70 kr. kiloen i butikken. Det er ikke verst. Ok, det meste er hardt skall som må kastes, men lell. Den smaksrike kraften blåskjellene etterlater, er magisk for en sjømatelsker.

IMG_2611
I tillegg til utgammal sherry hadde jeg en skvett igjen av denne i kjøleskapet (fra kaninkokinga dagen før…). Er bare en ting å si: Drikk denne til blåskjell. Fem utropstegn. En sånn mat-vin-match der mat og vin løfter hverandre til nye høyder.

Ingredienser til 2 personer:

* 1 kg ferske blåskjell

* 2 sjalottløk, finhakket

* 1 hvitløksfedd, finhakket

* 1-2 ss frisk estragon, finhakket

* 1 laubærblad

* 1 dl sherry

* 1 dl kremfløte

IMG_2688

Fremgangsmåte:

Vask og rens blåskjellene godt med kaldt vann.

Her er regelen for å slippe århudrets matforgiftning: Levende blåskjell er sjenerte skapninger og lukker derfor igjen skjellet sitt når du tafser på dem. Er de åpne, så gi dem et kakk i bordplata for å se om de våkner av det og lukker igjen døra. Forblir de måpende? Kast! Det samme med ødelagte skjell: Kast! Etter å ha blitt varmebehandlet i gryta, skal de alle ha åpnet seg. De som ikke har åpnet seg av varmere klima, fløte og sherry?: Kast!

IMG_2663

Fres sjalottløk og hvitløk i en god klunk olivenoljei en stor gryte til de er blanke og myke. Tilsett sherry og la alkoholen fordampe.

Tilsett så fløte, laubærblad, estragon og blåskjell. Bland alt godt sammen før du setter på et tett lokk og lar det småputre i ca 5 minutter. Det er ferdig når blåskjellene gaper til deg av pur glæde når du tar av lokket og titter nedi gryta.

Sil sausen over i en ny gryte og la den småputre og redusere litt mens du renser blåskjellene ut av skallene sine. Bevar et par stykker med skall til pynt.

Ha blåskjellene oppi kraften, smak til med salt og pepper og bland inn nykokt spaghetti (den skal være al dente!).

Er du en syndefull satan kan du rive parmesan over…bare sørg for at ingen italiener ser deg gjøre det. Aldri parmesan på sjømatpasta, visstnok. For eget vedkommende kan jeg si at jeg synder så mye jeg bare vil i mitt eget kjøkken…

Pynt med litt finhakket estragon og et par skjell.

 

IMG_2698

2 kommentarer på “Blåskjellpasta med sherry, estragon og fløte

  1. Anders B M

    Rask, enkel og knallgod pastarett! 👍🏽 Jeg tok meg friheter (i tilleg til revet parmesan 😛) og utvidet med stekt østerssopp – alle hjerter frydet seg!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: