Litt sunnere Suppe

Ashe Mast, iransk urtesuppe med kylling

IMG_2720

Seneste tilskudd på mitt adapterte multikulturelle kjøkken, er en iransk urtesuppe som en venn og kollega hadde lagt ut bilde av på Facebook: Ashe Mast. Under bildet fantes oppskriften…på persisk! Vakker skrift….men totalt uforståelig! Snille iranske Pari oversatte den heldigvis for meg etter at Google Translate hadde føkka den opp totalt.

IMG_4603

Denne suppa var en helt ny og fantastisk smaksopplevelse. Blandingen av urtene (i rikt monn…) og snerten som suppa får av kefir (jeg fikk angst da jeg så den ingrediensen på lista…) er utrolig vellykket. Noen oppskrifter bruker tyrkisk yoghurt og kjøttboller, men jeg brukte som Pari anbefalte: Kylling og kefir, og det satt som ei kule midt i smakshjertet.

Jeg har justert litt på mengdeforholdet til ingrediensene, så nå håper jeg ikke jeg blir uvenner med halve Iran av den grunn….

 

Ingredienser til 4 personer:

* 3 kyllingbryst

* 1 løk, finhakket

* 1 1/2 dl ris

* 1 1/2 dl gule splitterter eller linser

* 1 ts gurkemeie

* Ca 150 g frisk mynte

* Ca 150 g flatbladet persille

* Ca 150 frisk koriander

* Ca 150 g frisk dill

* 3-4 vårløk, finsnittet

* 1 liter kyllingkraft

* 5 dl kefir

* Salt/pepper

IMG_4601

Slik lager du Ashe Mast:

Løken og splittertene steks sammen i litt olje i en stor gryte til de blir blanke og fine. Så har man på kyllingkraften, setter på et lokk og lar det koke til ertene er ganske så møre. Hvor lenge ertene trenger for å bli møre, avhenger av om du har lagt dem i bløt en stund på forhånd eller ei. Se på pakken hva de anbefaler!

Hakk alle urtene. De trenger ikke være helt finhakket.

 

Så, når ertene i gryta er ganske møre, har man oppi risen, urter, vårløk og gurkemeie og lar alt koke mørt under lokk.

IMG_2707

Mens det står og koker, gjør du klar kyllingen: Kok opp rikelig med godt saltet vann. Ha kyllingbrystene oppi vannet og la dem syde til de er gjennomkokte, ca 10 minutter. Ta ut et bryst, skjær det i to der det er tykkest for å sjekke om det er ferdig. Når de er ferdige kan du enten rive dem i biter på langs med kjøttfibrene, eller snitte dem i tynne skiver. Jeg rev. Det var dritvondt for fingrene pga. varmen, men Pari hadde sagt at man skulle rive….så da rev jeg!

Trekk suppegryta av plata når erter og ris er mørt, tilsett kyllingen og la det hele få roe seg litt ned. Det skal ikke være helt kokvarmt når du til slutt tilsetter kefir og blander alt sammen. Smak til med salt og pepper.

Da er den persiske urtesuppa ferdig. Så god at den fortjener et slogan: «Ashe Mast: Et must!» (okei, den var veldig flau, men du glemmer det fort når du har smakt suppa…)

IMG_2721

 

4 kommentarer på “Ashe Mast, iransk urtesuppe med kylling

  1. Terje Sundseth

    Ble litt lei meg når jeg så at din matblogg var slettet.Skriver morsomt og oppskrifter som jeg har prøvd mye.Bor i Thailand så jeg må improvisere litt.Takk for ditt bidrag.Ha det godt på kjøkkenet og ellers.Hilsen Terje Sundseth

  2. Kom med en tilfeldighet over bloggen din og måtte bare prøve å lage denne suppa. Mer en godkjent. Tommel opp!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: