Kjøtt

Marokkansk lam med couscous

På den gamle jobben min snek vi oss rundt i gangene og dealet krydder med hverandre. Ofte så det meget mistenkelig ut når små plastikkposer med grønne blader og pulver skiftet hender i lunsjen. Ett slikt krydder jeg har dealet meg til, er en marokkansk blanding (jada, jada…jeg vet mange assosierer fritt nå og minnes sine turer til spesielle caféer i Amsterdam da de var unge og dumme….) som heter Ras el Hanout. Den består som regel av følgende tørkede krydder: Cumin, kardemomme, kanel, koriander, fenikkelfrø, gurkemeie, svarte pepperkorn og muskatnøtt. Men det finnes variasjoner over denne kryddermiksen, så ikke arrester meg hvis du nå har en annen Ras el Hanout i krydderhylla som kanskje også inneholder f.eks nellik og paprika!

Lam, og spesielt lår, er alltid påskens vinner på kjøttmarkedet. Skal jeg driste meg til å kalle det en kjøttklisjé…? Prøv å gi steika ny drakt, for eksemple en Nord Afrikansk lun, aromatisk drakt med marokkansk piffi og deilig couscous iblandet mandler, dadler og oliven.

Ingredienser til 4 personer:

* 800g-1kg stykke hel bit av lam. Jeg fant en ytrefilet som allerede var gjort klar for å fylles med krydder. Men bruk gjerne en steik! Du bare spekker den med krydderblandingen og gnir den godt inn i tillegg.

* 1 neve frisk mynte, finhakket

* 1 neve frisk koriander, finhakket

* 2 hvitløksfedd

* 3 ts Ras el Hanout

* Salt/pepper

* 3 gulrøtter, i skiver

* 1 stor løk, i tykke strimler

* Grønne oliven, gjerne fylt med hvitløk eller sitron. Hvis du ikke finner oliven med sitron skal du slenge ved noen strimler sitronzest i gryta.

* 15 dadler, steinen tatt ut og fruktkjøttet kuttet i biter

* 1 neve hele skåldede mandler

* Saften av 1 appelsin

* Couscous til 4 personer, slik det står på pakken

Fremgangsmåte:

Bland alle urter, krydder og hvitløk i en bolle med en klunk olivenolje så du får en paste. Spar 1 ts Ras el Hanout til senere.

Hvis du bruker lammesteik stikker du noen små hull i den med en skarp kniv histen og pisten og fyller disse hullene med krydderblandingen. Til slutt gnir du inn steika med det som er igjen og lar den stå med krydderet i romtemperatur ca 30 min.

Hvis du bruker et utbenet stykke som kan rulles sammen som en rullepølse slik som påbildet her, smører du krydderblandingen jevnt utover kjøttstykket, ruller den fint sammen igjen og snører den opp med et stykke bomullstråd. Gni utsiden med det som måtte være igjen av krydderet.

Brun kjøttstykket på alle sider i en tykkbunnet gryte, ta det så ut og la det vente mens du freser gulrot, mandler, løk, oliven, 1 ts Ras el Hanout og dadler i den samme gryta. Skvis over saften av en appelsin.

Så stikker du et steketermometer i kjøttet, plasser bæ-bæ-lille-lam oppå grønnsakene, setter på et lokk og lar det hele steke i ovnen på 180 grader varmluft til steketermometeret står på 60 grader.

Ta ut kjøttet og la det få hvile mens du lager couscousen. Den lager du slik det står på pakken. Jeg brukte en lettkokt variant og det tok 5 minutter, men kjøttet bør hvile i hvert fall 15 minutter! Når couscousen er ferdig, blander du inn alt det digge som lammet har ligget og svettet oppå: Gulrot, løk, mandler, daddel, oliven og kjøttkraft. Smak til med salt og pepper.

Hell couscousen i et tårn på et stort flott fat og dander kjøttskivene rundt og oppå der igjen. La alle spise fra samme fat, og bruk et tynt mykt arabisk brød til å ta kjøtt og couscous med. Har du ikke sånne tynne, myke arabiske brød liggende å slenge rundt om i tide og utide, kan du selvfølgelig bruke kniv og gaffel, og spise fra vanlige tallerkener.

Men hvis dere bare skal bruke labbene: Husk at kun høyrehånda hører hjemme i matfatet mens venstrehånda hører hjemme helt andre steder der sola aldri skinner…:)

 

%d bloggere liker dette: