Asiatisk Fisk Litt sunnere Thai Vin

Thai massaman curry med steinbit

IMG_2850

At jeg ikke oftere lager thaimat for bloggen, er merkelig. Jeg elsker det jo! Det magiske med riktig tilberedt thaimat, er at den er så velbalansert i smakene sine. Surt, salt, søtt i skjønn harmoni. Den treffer alle gode sider av tunga samtidig og skaper et perfekt smaksbilde, spør du meg.

En utfordring kan være å finne passende vin til så spicy og smaksrik mat, med så mye umami. Umami er ikke helt venn med vin, har jeg lært. Men da jeg var på thairestauranten Plah i Oslo i fjor høst, fikk vi noen helt vidunderlige rieslinger til den spicy maten. Det var mat-vinkombinasjoner der som sparket rumpe med store gode støvler. Himmelsk godt! Så da jeg skulle teste en ny riesling fra USA, med det fiffige navnet Kungfu Girl, var det ikke tvil: det måtte bli en thai-kokoscurry til middag.

IMG_2821

Chales Smith er en rock´n roll vinprodusent (noe etiketten vel vitner om) fra Washington State i USA. Tanken bak vinene hans er at de skal være tilgjengelige for nytelse NÅ! Jeg ser for meg en gjeng unge voksne venner som lager jævlig god og ujålete mat, og trenger god og likanes vin ved siden av, men som likevel ikke går på kompromiss med kunnskapen de faktisk har om god mat og vin. Ikke en vin som det skal mediteres over i timevis med babbel og synsing, men en vin som er lett å like og kombinere med «good grub», samtidig som den er tro mot druenes egenart og særpreg, og innehar visse forventede kvaliteter. Ujålete, dog u-Harry.

Jeg synes Charles Smith lykkes med Kungfu Girl i denne filosofien. Rieslingen fra 2012 er rund, myk og frisk på første smak, med en del sødme og noe tropisk frukt og pære i tillegg til den karakteristiske petroleumssnerten rieslinger har. Den åpner opp for mer moro etter hvert som den snurrer i glasset, blir kraftigere, fyldigere, og med en fin duft av honning. Dette er vin som er bestevenn med både kokos og krydder. Jeg tror også den vil være midt i blinken med for eksempel kinesisk 5-spice marinert kjøtt.

Sødmen og de tropiske fruktene i Kungfu Girl er midt i blinken til krydret thaimat. Jeg gikk for en massaman curry denne gangen. Den har sitt utspring i muslimsk thai-matkultur og inneholder krydder som ikke brukes i den thaimaten de fleste er kjent med. Krydderier som kanel, stjerneanis, nellik, laubærblad, cumin og muskatnøtt. Krydderier som kom med handelsfolk fra Indonesia til Sør-Thailand i sin tid.

Fordi jeg bor midt i multi-kulti-hipster-gamle-Oslo-nye-Norge med gode matbutikker på hvert hjørne, og som byr på råvarer og ingredienser fra absolutt alle verdenshjørner, gadd jeg denne gangen ikke å lage egen currypaste. Sorry. Dessuten er de pastene du får kjøpt ferdige i disse butikkene, veldig gode. Noen av dem har litt vel mye chili, hvis for eksempel barna skal få en smakebit av maten også, men ellers er de innmari velbalanserte. Jeg anbefaler merket Aroy-D.

Vanligvis bruker man biffkjøtt, kyllinglår eller til og med and i massaman, men jeg ville ha fisk denne dagen og gikk for steinbit. Bingo kombinasjon!

IMG_2840

Ingredienser til 2 personer:

* 400 g steinbit

* 4 dl kokosmelk

* 1 stor løk, i grove terninger

* 2-3 poteter, i grove terninger

* 1 ss massaman currypaste fra Aroy-D

* 2 ss thai fiskesaus

* 1 ss sukker

* 1/2 lime, saften

* En neve peanøtter

* Frisk koriander til pynt

——————————————————

 

Fremgangsmåte:

Fres currypasten i olje på middels varme et par minutter sånn at aromaen slipper fri. Tilsett kokosmelk, fiskesaus, sukker og limesaft. Kok opp og smak til. Nå må du selv balansere smakene så de kommer i vater. Surt, søtt og salt skal spille på samme lag her.

Ha oppi potet og løk og småkok under lokk til de er møre.

Ha til slutt oppi steinbitstykkene og la dem trekke i curryen ca 10 minutter. Her må det ikke koke!

Servér med et dryss koriander (fordi jeg elsker koriander…) og steamet jasminris, og la Kungfu Girl kick ass in the glass.

IMG_2847

7 kommentarer på “Thai massaman curry med steinbit

 1. Anne Lijane

  Hver gang jeg lager fisk fra bloggen din sier gubben litt overrasket; «mmm dette var digg»

  Så du er god på fisk ass. Har du noen rips for god hjemmelaget pasta. (Altså selve pastaen?)

  • Anne Lijane

   *tips

  • Tusen takk, så hyggelig! Jeg spiser mer og mer fisk selv også. Hjemmelaget pasta derimot… Der har jeg en jobb å gjøre, kjenner jeg. Så foreløpig kan jeg ikke gi noen gode råd på hjemmelaget pasta. Annet enn et kjøpstips: Bor du i Oslo? Via Italia på Mathallen har god hjemmelaget pasta.
   Men nå inspirerte du meg til å sette i gang med pastaprodukjson på eget kjøkken, altså. Det blir neste prosjekt. Er lite som kan måle seg med f.eks hjemmelaget ravioli. M-hmmm 🙂 Stay tuned!

   • Anne Lijane

    Nå har jeg prøvd og det var kjempeenkelt og superdigg. Du trenger ikke pastamaskin egentlig, bare kjevle og en god kniv 🙂

    Bor ikke i Oslo lenger, men skal jammen men sjekke Mathallens hemmeligheter neste gang jeg kommer.

    Stay blogga! (Fritt etter Seltzer)

   • Så bra! 🙂 Og ta deg en liten tur til mathallen neste gang du er i Oslo. Et hyggelig sted med mange skatter. God helg! 🙂

 2. Takk for tipset om dette innlegget (på instagram) 😀
  Skal teste den sammen med oppskriften din. Jeg elsker thaimat – og vin – så det må jo bli en vinner 😀

  • Selv takk for påminnelsen om denne vinen 🙂 Var lenge siden jeg tok et glass av den. Veldig god til krydret mat! Og jeg har jo lagt merke til at vi to deler entusiasmen for thaimat ;:) God middag!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere like this: