Fisk

Laksefrikadeller med fløtestuede agurker

Urk, urk, varm agurk.

Joda, jeg skjønner hva dere tenker. Agurk er ikke akkurat det vi er vant til å få servert varmt her oppe på berget. Snarere er agurken noe vi forestiller oss som en sval og vannholdig friskus, en frisk bris ved siden av noe litt tyngre guff, eller bare som en selvsagt onkel i en hvilken som helst salat. Men i Danmark, der halvparten av meg er fra, er de ikke redde for å heite opp den lange mørkegrønne slampen. En klok avgjørelse, for varm, fløtestuet agurk passer ypperlig ved siden både fisk, kalv og kylling.

Ingredienser til 4 personer:

2 agurker

2 dl matfløte

1 klatt smør

1 neve hakket dill

1 liten ts sennep

Noen dråper sitronsaft

salt/pepper

Fremgangsmåte:

Vask agurkene og skrell dem slik at de blir stripete, mørkegrønn-lysegrønn annenhver stripe. Det trenger ikke være millimeterpresisjon her…bare få frem litt spill i fargene.

Del agurkene i to, og så igjen en gang på langs, og skrap ut frøene med en teskje. Kast frøene, og hakk deretter agurkene i ca 1 cm tykke biter.

Stek agurkene på snill varme i smør, til de er blitt litt myke og blanke i blikket. Tilsett så fløten, salte og pepre, og la det småsurre til agurkene er al dente.

Tilsett den friske hakkete dillen og sennep, og skvis noen dråper sitronsaft over. Smak, smatt og si «jøsses!» når du nå oppdager hvor godt lun, fløtestuet agurk faktisk smaker. Det er som en munnfull Sandefjordsmør med et duggfriskt hint fra akurksalaten man har til laks en trivelig 17-mai.

Så var det laksefrikadellene!

Akkurat som med kjøttkaker, er det ikke alltid like lett å få saftige fiskekaker. Jeg har prøvd all verdens triks, og synes jeg har fått et nytt resultat hver gang.

Om det er dyrt å lage egne fiskekaker? Tja, vet ikke helt…Sjekk kiloprisen på seifilet neste gang du er i butikken og vurdér så selv om det er verdt det….eller kiloprisen på laks. Hva koster den ferske fisken? Hva er kiloprisen på de fabrikerte fiskekakene?

Ingredienser til 4 personer:

* 600 g laks, skinn- og benfri, i biter

* 2 skiver daggammelt hvitt brød

* 1 dl melk

* 1/2 dl fløte

* 2 egg

* 1 ss maizena eller potetmel (jeg brukte maizena til denne omgangen. Funket utmerket!)

* 2-3 vårløk (eller purre)

* Litt revet muskatnøtt

* Salt/pepper

Fremgangsmåte:

Bryt brødet i biter og hell fløte og melk over. La det ligge i bløt til det er gjennomtrukket av fløtemelken.

Så kommer det jeg tror er trikset med de saftige kakene: Ha først brødet med fløtemelken, eggene, potetmel/maizena i foodprosessoren og kjør det på høy hastighet til det blir en jevn røre (gugge….). Så tilsetter du laksebitene og kjører dem på puls, altså av og på et par ganger med korte støt, til alt er most sammen, men du slutter før laksen er blitt fullstendig pulverisert. Det kan godt være en og annen litt grov bit i farsen.


Sånn skal det se ut. Hell fiskefarsen over i en bolle, tilsett finhakket vårløk, revet muskatnøtt, salt og pepper og bland det godt sammen.

Lag kaker med kjøttkakefasong, ikke karbonadefasong! Stek dem brune og fine på hver side på middels varme, i en blanding av smør og olivenolje.

Godt? Skide godt, moster! Sommer på tallerkenen.

%d bloggere liker dette: