Barn og mat Fisk Litt sunnere

Fisketaco uten tullball

fisketaco5

Taco: Norsk nasjonalkos på fredager. Elsket og hatet. En måte å få barna til å spise grønnsaker på, fordi de selv kan fylle tacoskjell og lefser med det som står på bordet. Og hva står på bordet? I beste fall både salat, tomat, agurk, løk, hjemmelaget guacamole, salsa, revet ost….noen ganger mais, rømme og bønner.

Jeg er veldig glad i smaken av taco, altså tacokrydderet, men jeg lager det selv. Det smaker det samme som det du kjøper, men saltinnholdet er betydelig redusert. Og jeg sverger: Barna dine vil ikke merke forskjell. Jeg har testet det på både kresne og mindre kresne barn flere ganger nå, og de gikk rett på limpinnen alle som én. Suckers!

Jeg har aldri vært i Mexico, men etter hva jeg har hørt fra bereiste kollegaer er innholdet i en ekte mexikansk soft tortilla meget enkelt. Litt finsnittet kål eller salat, fisk eller kjøtt med krydder, guacamole eller avokadosalsa, pico de gallo (tomatsalsa), fersk ost som minner om feta, limesaft og frisk koriander. Ikke noe mikkmakk. Aldri mais fra boks. Beklager.

Som jeg sa på instagramkontoen til #spiselandslaget, så blir det mer vegetar og fisk fremover. Ikke fanatisk, men litt endring. Jeg er i ferd med å bli kjøttlei. Heller godt og litt dyrere kjøtt en gang i mellom fra friske dyr som har hatt det bra, enn billig kjøtt hver dag fra dyr som har hatt det forjævlig og er pumpet fulle av medikamenter.

Her er min oppskrift på fisketaco med bønner. Og den danser i munnen med smaker!

fisketaco1

Ingredienser til 2 personer. Ja, de er kanskje litt ekstra sultne…:

*300 g hvit fisk, jeg brukte isgalt.
*1 boks brune bønner
*Frisk koriander
*Limesaft
*6-8 små tortillalefser
*1 liten pose ferdigvasket babyspinat
*100 g fetaost

Tacokrydder til én runde med taco:
*1 ts cumin
*1 ts paprikapulver
*1/2 ts chilipulver
*1/2 ts hvitløkspulver
*1 ts oregano

Enkel guacamole
*2 avokado
*2 hvitløksfedd, knust
*1 neve finhakket koriander
*1/2 lime, saften
*Salt og pepper

Pico de gallo (salsa)
*8-10 cherrytomater delt i to.
*1/2 rødløk, finhakket
*1/2 lime, saften
*1 neve frisk koriander, finhakket
*1 rød chili, finhakket
*Salt og pepper

fisketaco2

Fremgangsmåte

Bland alle krydrene til tacokrydderblandingen.
Skjær fisken i terninger og bland dem med krydderet, en skvis limesaft, litt salt, pepper og frisk koriander.

Stek fisken i panne på middels varme til den flaker fint. Det tar bare et par minutter. Tilsett bønner og la dem få varmen sammen med fisken.

Guacamole: Her er det bare å blande alle ingredienser sammen og mose det med en gaffel. Guacamolen kan godt være litt grov og ha klumper. Smak til med salt og pepper.

Pico de gallo: Også enkelt. Bland alt sammen mens du tenker på noe annet.

Servér fisk og bønner i tortillalefse (de kan jeg lage selv neste gang….), med babyspinat, og toppet med guacamole, pico de gallo og smuldret fetaost.

fisketaco6Foto: Matias Armand Jordal

 

 

%d bloggere liker dette: