Småretter og forretter

Amerikanske pannekaker

Foto: Matias Armand Jordal
Pannekaker, dagenderpå. Foto: Matias Armand Jordal.

Amerikanske pannekaker smaker absolutt best når man sjangler jetlagged avsted til en diner på Manhattan klokka 06.00 om morgenen, og endelig skal få litt mat i livet etter å ha ligget våken og utsultet siden klokka 02.00. Jeg har hatt mange sånne morgener de 7 årene jeg jobbet som flyvertinne i SAS. Man våkner grytidlig/midt på svarte natta det første døgnet, og kropp og sjel skriker etter mat fordi det er dette tidspunktet den pleier å få servert mat på hjemme i Norge. Da er det en gave fra gudene at amerikanske frokoster er så…hva skal vi si….omfattende/bugnende/vulgære/dritdigge/heavy/hearty/wholesome. Og pannekaka (de tykke plettene med bacon, blåbær og sirup til), setter gjerne prikken over i ´en for et tilfredstillende påfyll av døgnets viktigste måltid.

IMG_0583
Those were the days….1999. En slik hatt har man altså gått rundt med og vært stolt av.

Men det er ingen ting i veien for å lage amerikanske pannekaker hjemme, uthvilt og harmonisk uten blå ringer under øya som strekker seg fra iris og helt ned til stortåa. Jeg bruker rett og slett en kjempeenkel oppskrift som jeg fant på Tines hjemmesider, etter et kjapt Google-søk en gang i tiden.

Den er sånn:

IMG_9651

Ingredienser til 4 personer:

* 50 g smeltet smør

* 2 1/2 dl h-melk

* 2 egg

* 3 dl hvetemel

* 2 ts bakepulver

* 1/2 ts vaniljesukker

* 1 ss sukker

* 1/2 ts salt

Fremgangsmåte:

Du kan gjøre det sånn at du blander de våte ingrediensene først, og så de tørre, og så parrer de to….Eller du kan gjøre som meg, og blande alt på en gang og røre kraftig med en visp til røra er glatt og tykk.

La røra hvile 15 minutter sånn at bakepulveret får gjort jobben sin.

Stek pletter to og to i en TØRR teflonpanne på middels varme. Ikke bruk smør! Hvis du bruker smør i panna, brenner det seg etter hvert mørkebrunt og du får halvbrente og fettede pannekaker. Pannekakene skal være lyst gyldenbrune og tørre på overflaten (se bildet ovenfor).

Servér med bær eller bacon eller begge deler…og plenty med maple sirup, og et lekkert smørøye øverst som får smelte og renne utover det hele.

Enjoy!

IMG_9660

4 kommentarer på “Amerikanske pannekaker

 1. heihei!

  jeg fant oppskriften din pa fylte paprika fra Sarajevo, og har bestemt meg for a prove a lage det! kjaresten min kommer nemlig fra Sarajevo, sa vi spiser jo det stadig vekk nar jeg er der pa besok. na kommer han snart pa besok hit og jeg vil gjerne overraske han 😀 men det jeg lurer pa, er om jeg kan bruke kyllingkjottdeig?

  • Hei! Så heldig kjæreste du har som skal få hjemmelagede fylte paprika 🙂 Ja, du kan helt sikkert bruke kyllingkjøttdeig. Det er ikke så mye kjøttdeig som skal til, og det blir ikke den mest dominerende smaken, så kjør på!
   Kos dere, da 🙂

 2. Flyvertinne eller ikke, jeg har lyst på pannekaker! Takk for sist, forresten. Alltid hyggelig å se deg. 🙂 Og du, du var en KJEMPEFIN flyvertinne. 🙂

  • Tusen takk, Bollefrua. Koselig å se deg igjen også 🙂
   Ble det pannekaker på deg?
   Jeg tror ALLE kler å være flyvertinne…nesten 😉 Er noe med den gamle Mad Men-mystikken rundt det yrket som ikke falmer helt, uansett hvor traust yrket etter hvert er blitt.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: