Bakst

Eltefritt brød med linfrø og mandler

Dette er det beste brødet jeg har bakt så langt. Du tror kanskje ikke at jeg baker noe særlig med brød, siden jeg aldri skriver om det her på bloggen, men det gjør jeg altså. Jeg slumser sammen ymse typer mel, frø, vann, olivenolje, honning, salt…enten så elter jeg det voldsomt med en kjøkkenmaskin, eller jeg bare rører det lett sammen til en ganske bløt deig til et eltefritt brød, og lar det stå til dagen etter.
Begge deler blir godt, men eltefritt har liksom det lille ekstra, je ne sais quoi. Man kan ikke tro man har bakt noe så rustikt og godt. 50-kroners-brød, som jeg kaller det. Jålebrød fra jålebakerne (det vil: dritgodt brød fra dritgode bakere).IMG_4009

Denne gangen hadde jeg oppi masse knuste linfrø og finhakkede mandler. Det gjorde brødet ekstra saftig og akkurat passe porøst. Meget vellykket.
Linfrø er stappfulle av fiber og har dessuten masse Omega-3 fettsyrer i seg. Da jubler alle sunne hjerter der ute når jeg skriver det! Men du bør knuse frøene for å få ut det de er gode for. Hvis ikke kommer de bare ut i den andre enden på akkurat samme måte som de kom inn.

Knus frøene i en morter eller med en liten kjøkkenmaskin med små knivblad (sånn som ofte følger med stavmiksere).
Hvis du prøver å knuse dem i en bolle med stavmikser, kan du bruke resten av 2014 på å plukke opp linfrø fra alle himmelhjørner i kjøkkenet ditt…Ja, jeg vet hva jeg snakker om. Moro for unga, da! At mor lager en tornado av linfrø innendørs.

Og hva med mandlene? I tillegg til å smake godt og gi saftig bakst når de er malt, inneholder de samme type sunne fett som du finner i for eksempel olivenolje. Det vil si enumettet fett. Også er de proppet med vitamin E, magnesium og pottasium.
Hakk dem med kjøkkenmaskin, og la det gjerne være noen litt større biter innimellom.

_________________________________________________

Ingredienser 

* 350 g hvetemel
* 50 g knuste linfrø
* 100 g finhakkede mandler (bruk kjøkkenmaskin)
* 1/4 ts tørrgjær
* 3,5-4 dl lunkent vann
* 0,5 dl rapsolje eller god olivenolje
* 2 ss honning
* 1 ts salt

______________________________________________________

Bland alle ingredienser lett sammen i en bolle. Deigen blir mer klissete enn til vanlig brød som skal eltes, men den skal ikke være flytende som kakedeig.

Dekk bollen med plast og la deigen stå for seg selv å slumre minst 12 timer, på et lunt og trekkfritt sted.
Jeg pleier å sett deigen dagen før den skal stekes, og da gjerne om ettermiddagen eller kvelden. Hvis du vil ha nystekt brød til en sen helgefrokost, så setter du for eksempel deigen ved 18-tiden kvelden før.

Morgenen etter velter du den litt bløte og seige deigen ut på en godt melet bordoverflate, og bretter den med en stekespade eller slikkepott noen ganger inn mot midten. Velt den deretter rundt, så den ligger med brettekantene ned mot bordet, og sett bakebollen over.

Sett en jerngryte med lokk som tåler høy varme i ovnen, og skru ovnen på 250 grader.
Når ovnen er oppvarmet tar du gryten ut, geleider deigen oppi gryten, setter på lokket og steker brødet i ovnen på de samme 250 gradene i 30 minutter.

Ta av lokket etter 30 minutter, senk temperaturen til 220 grader og stek brødet 15 minutter til.

Velt brødet over på en rist så det får avkjølt.

8 kommentarer på “Eltefritt brød med linfrø og mandler

 1. Maria Mathisen

  Hei! Man får altså kjøpt pakke rmed knuste linfrø;-)

  • Niks 😉 Du får kjøpt vanlige linfrø og må knuse dem selv i morter eller med en liten kjøkkenmaskin. Tips til hvordan, får du i oppskriften 🙂

 2. Maria Mathisen

  Å joda, GoGreen har Krossade linfrø! Men går sikkert greitt å knuse selv også, med eller uten tornado!
  http://gogreen.no/produkter/fro-og-kjerner/knuste-linfro/

  • Haha! Der misforsto jeg visst. Jeg trodde du spurte meg om det fantes knuste linfrø å få kjøpt, og derfor var jeg så skråsikker i min sak med «niks!»
   Tusen takk for tipset! Jeg var slett ikke klar over at det fantes. Da skal jeg uten tvil kjøpe ferdigknuste neste gang 🙂

 3. Hei! Etter at jeg oppdaget eltefritt brød versjonen, har jeg blitt helt hekta. Nå lager jeg det hver uke i mange ulike varianter,- fra fint til grovt- med frø, nøtter og tørket frukt…. osv osv. Det er ingen begrensninger på hva en kan putte i det.. Til å være så lettvint å lage, -smaker det fantastisk godt. 🙂

  • Helt enig! 🙂 Det er rett og slett et genialt brød. Jeg har ikke prøvd fryktelig mange varianter ennå, men har holdt meg til noen få favoritter. Jeg har snart lyst til å prøve det som hvitløksbrød og som rundstykker. Det vet jeg flere medmatbloggere har hatt stor suksess med.

  • Irene Fett

   Jeg leter etter et godt grovt eltefritt brød. Noen erfaringer?

   • Hei Irene 🙂 Du kan erstatte halvparten av hvetemelmengden i denne oppskriften med 50-50 av havregryn og grov sammalt hvete. Det vil gi et grovt brød.
    Da blir det altså 175 g hvetemel, 90 g sammalt grov hvete og 90 g havregryn. Da forholder jeg meg til «brødskalaen» som sier at et brød kan betegnes som grovt når 50% er grovt mel, fullkorn eller hele korn og frø. Øk gjærmengden til 1/2 teskje.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: