Kjøtt Risotto

Røkt andebryst med trøffelrisotto

Jeg elsker røkt mat, jeg elsker and, jeg elsker smaken av trøffel og jeg elsker risotto. Mye kjærleik i denne retten, med andre ord.

Røkt mat er visstnok en trend som nå kommer og overvelder oss for en periode. Hurra for det! Men nei, jeg har ikke røkt andebrystet selv. Jeg har aldri røkt…bare passivt i oppveksten. Så dette er et ferdigrøkt andebryst fra Holte Gård (jeg er ikke sponset).
Og jeg har ikke brukt ekte trøfler (de tusenlappene gikk til forsikring på bikkja). Jeg brukte en sånn puré av sopp, trøffel og trøffelolje på glass, som jeg fikk på «Smak For Alle»- messen i høst.
Mange ordentlige kokker (og mange selverklærte gourmander) fnyser så høyt av trøffelolje at buse og snott katapulterer hardt i ansiktet på den de står rett overfor. Jeg derimot, velger å dra slikt innoverder i samme åndedrag som jeg dufter til en trøffeloljeflaske og sukker fornøyd. Jeg synes det er helt ok. Men du må være varsom med hvor mye du bruker. For det er kraftige saker som lett kan bli for dominerende. En bittelitten skvett går en lang vei. Så hvis du skal kjøpe din første trøffeloljeflaske og synes den er dyr, så vit at den varer en evighet.

Uansett om du bruker ekte trøfler, puré fra et lite glass eller trøffelolje, så har du her en skikkelig koserett som du for eksempel kan gurgle ned den kraftige Amaronen til, som du kanskje fikk til jul.

Ingredienser 2 personer:

* 2 røkte andebryst
* 100 g arborioris/risottoris
* 1 dl hvitvin (kan sløyfes hvis du ikke har)
* ca 1 l varm kyllingkraft/buljong
* 2 sjalottløk, finhakket
* 1 hvitløksfedd, finhakket
* 1-2 ts trøffelpuré eller 1 ts trøffelolje
* 50 g revet parmesan
* 2 ss smør
* Salt/pepper
* Ruccola til pynt

Fremgangsmåte:

Andebrystene kan lunes litt i ovnen eller brunes raskt i en panne. Se på pakken hva Holte Gård anbefaler. I utgangspunktet trenger de ikke varmebehandles, men rykende varm risotto fortjener selskap av varm and, synes jeg.

Risotto:
Stek løk og hvitløk til de er blanke i blikket av oliveoljen. Tilsett risen og la den få suge til seg saftene i gryta. Tilsett vinen og la alkoholen dampe vekk (det tar bare et par minutter).

Videre gjør du som jeg har beskrevet tidligere på bloggen (sjekk risotto-kategorien…): Du tilsetter en øse VARM kraft og lar risen få drikke opp nesten alt mens du rører forsiktig, jevnt og trutt. Så tilsetter du en ny øse. Slik fortsetter du tålmodig til risen ikke klarer å drikke mer, men fremdeles har litt bit i seg (al dente).
Smak ofte, så vet du om det blir bra!

Til slutt tilsetter du parmesan, smør og trøffel og smaker til med pepper og salt.

Skjær andebrystene i skiver og anrett dem på risottoen. Pynt med ruccola og et smil.

%d bloggere liker dette: