Forskjellig

Svinekjaker, chorizopølse og svarte bønner à la Tex Mex

IMG_4198
Tålmodig mat.

 

Svinekjaker er snadder av rang. Ikke bare er de rimelige, de blir sinnsykt møre, saftige og smaksrike også når de får tid på seg.
Dette er mat for lørdager og søndager. Du kan ikke mase på svinekjaker. De gir blaffen i hvor utålmodig og sulten du er, og de tar sine 2 timer i ovnen med overlegen mine og den største selvfølge.
Du kan bruke andre tøffe stykningsdeler fra grisen her, hvis du ikke får tak i kjaker. Lettsaltet eller røkt svineknoke, for eksempel.

Jeg ga disse kjakene følge av noen andre småtasser med god tid: Svarte bønner. Du trenger ikke bruke den tørkede varianten, og kan helt fint tilsette ferdigkokte bønner fra boks den siste halvtimen. Men de tørkede suger til seg mer smak og kraft og krutt fra gryta enn de ferdigkokte, så vet du det.

En siste ting jeg alltid pleier å si: Du trenger ikke stå og glane på gryta de to timene det tar å koke maten ferdig. Og du dauer ikke to timer uten mat (folk har overlevd uker uten…) Så ikke grin over at det tar den tiden det tar. Gjør noe annet den tiden, selvfølgelig, og gled deg innimellom til den magiske gryta du til slutt skal få råhygge deg med. Det er vitenskapelig bevist at folk som klarer å utsette belønning bittelitt, de er også lykkeligere folk enn de som ikke klarer det. Du kan google «delay of gratification» hvis du ble nysgjerrig på dette. 😉

Ingredienser 4 personer:

* 500 g svinekjaker (jeg brukte «plommen» denne gangen)
* 300 g chorizopølse
* 150 g svarte bønner
* 2 stangselleri, grovhakket
* 1 stor løk, grovhakket
* 3 hvitløksfedd, finhakket
* 2 ss korianderstilker, finhakket
* 1 ts cumin
* 1 ts paprikapulver
* 1 ts oregano
* 1/2 ts kanel
* 4 dl vann
* Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Hvis du bruker tærkede sorte bønner, må disse ligge i bløt over natten.

Rens svinekjakene for sener og slintrer som du ser er uvenner med deg. Gi kjøttet litt salt og grovkvernet pepper på begge sider, og fres dem i olivenolje i en gryte til de har fått litt farge.

Ha oppi løk, hvitløk, selleri og bønner. La dem alle sammen få danse sammen i gryta med cumin, paprikapulver, oregano og kanel et par minutter, før du heller på vannet.

Sett på et lokk og la enten kjakene få stå på lav varme på plata og småputre i 2 timer, eller sett gryta med lokk i ovnen på 150 grader i 2-3 timer.
Den siste halvtimen tilsetter du chorizopølse og lar den bake med.
Kjakene er ferdige når de ramler fra hverandre bare du pirker litt i dem med en gaffel.

Topp Tex Mex-kjakene med litt rømme, salsa, frisk koriander og servér med ris ved siden av. Er helt sikkert ikke feil med en klatt guacamole til heller.

IMG_4200

1 kommentar på “Svinekjaker, chorizopølse og svarte bønner à la Tex Mex

  1. Tilbaketråkk: Ukemeny fra Spiselandslaget

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: