Kjøtt Tilbehør

Honning- og soyaglasert andebryst med rødkålsris og agurksalat

IMG_4217

At det ble andebryst i denne oppskriften, er litt tilfeldig. Du kan godt bruke kylling hvis det er lettere tilgjengelig for deg. Svinekjøtt vil også passe godt.
Utgangspunktet for denne middagen var å få brukt opp all den kokte risen som sto og glante i kjøleskapet. Også fant jeg et forsømt andebryst nederst i fryseren, så da gikk det som det gakk (høhøhø…), og det ble asiatiske smaker.

Søt honning, salt soya, pikant agurksalat, fett andebryst…m-hmmm!

Det sto en artikkel i VG i dag om hvor sunt rødkål er, og det kan du lese mer om her. Så hvis vi er flinke og spiser opp kålen vår, blir vi enda flere som vil leve til vi blir tusen år, og man til slutt må gi oss et nakkeskudd for å sende oss av gårde til den andre siden.

Ingredienser 2 personer:

* 350 g andebryst
* 1/2 ts kinesisk fivespice
* 1 ss soyasaus
* 1/2 ss honning
* 1 hvitløksfedd, knust
* 1 ts finhakket frisk ingefær

* 200 g kokt ris
* 1 egg, pisket
* 4 vårløk, finsnittet
* 1 hvitløksfedd, finhakket
* 100 g rødkål, finstrimlet
* 2-3 ss usaltede ristede peanøtter, finhakket
* Finhakket frisk koriander, så mye du liker

* 1/2 agurk, skrelt og strimlet med ostehøvel
* 1 ss vann
* 1 ss eplecidereddik
* 2 ss sweet chilisaus
* Litt frisk koriander
* Salt/pepper

IMG_4204

Fremgangsmåte:

Agurksalat
Bland eddik, vann og sweet chilisaus i en bolle. Smak til med salt og pepper og tilsett agurken. Sett til side og la det stå og godgjøre seg mens du lager and og ris.

Andebryst
Andebrystet bør – som alt annet kjøtt – være romtemperert før det stekes.
Rut skinnet med en skarp kniv. Hvis ikke kniven er skarp nok, kommer du til å gnikke og gnukke skinn og fett i alle himmelretninger, og ødelegge det.
Gni brystet inn med kinesisk fivespice, salt og pepper.
Legg bryste i en kald panne med skinnsiden ned. Skru platen på nesthøyeste temperatur, og se hvordan fettet sakte men sikkert smelter av brystet og skinnet blir brunt og gyldent.
Snu brystet rundt så skinnsiden kommer opp. Hell soya- og honningemarinaden jevnt over hele andebrystet, og stek det så 1 minutt med kjøttsiden ned.
Sett hele pannen i ovnen (pass på at den har et håndtak som ikke smelter…), og stek andebrystet på 180 grader i 10-15 minutter. Hvis du bruker steketermometer er 65 grader riktig kjernetemperatur for rosa, men ikke rød kjerne.
Hell glazen fra pannen over andebrystet innimellom mens det steker.
Ta ut kjøttet og la det hvile 10 minutter før du skjærer i det. Skjærer du i det med en gang, siver all den gode kjøttsaften ut og andebrystet blir grått og tørt.

Stekt ris
Fres rødkålen et par minutter i olje i en wok eller god panne som distribuerer varmen godt. Pass på så kålen ikke blir soggy. Den skal fremdeles være sprø når den serveres.
Tilsett hvitløk og fres et minutt før du tilsetter den kalde, kokte risen. Stek til risen er gjennomvarm, og tilsett så et pisket egg og vårløk.
Rør godt og stek alt sammen til egget har koagulert. Rør inn hakkede peanøtter helt til slutt.

Servér andebrystet skåret i skiver på toppen av risen og hell over stekeskyen fra pannen. Dryss over finhakket koriander og litt mer finhakkete peanøtter. Agurksalaten spises ved siden av som tilbehør.

2 kommentarer på “Honning- og soyaglasert andebryst med rødkålsris og agurksalat

  1. Skal temperaturen virkelig være så høy som 68 grader når andebrystene tas ut av ovnen? Blir det ikke grått da? Har hørt at man tar det ut ved 60-62 grader, og så lar det hvile. Stoler på deg, men ble litt overrasket. Hvordan gjør du det når du lar kjøttet hvile? Dekker du det med aluminiumsfolie? For den saks skyld, hvor lar du det hvile for at det ikke skal miste varmen? Tusen takk for inspirerende blogg. Du byr på deg selv, og det gir et ekstra krydder til dine fristende oppskrifter.

    • Hei Brit 🙂 Tusen takk for hyggelig melding, og ja: jeg er enig. Dette andebrystet står oppført med for høy kjernetemp. Ikke vet jeg hvorfor, men det har sikkert gått for fort i en sving der. Det blir justert til 65 C. Takk som sa ifra! Jeg dekker ikke kjøttet mens det hviler, for da fortsetter det å steke inni folien. Det holder seg ok varmt likevel, synes jeg. 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: