italiensk Kjøttfri mandag Risotto Vegetar

Feiende flott aspargesrisotto

IMG_4370

Du kaster vel ikke skroget etter den helstekte kyllingen? Den kan du nemlig koke en gjev kraft på. Du krafser av mest mulig av kjøttet som sitter igjen på bena etter at alle har spist seg mette, og sparer dette til en salat dagen etter.

Så legger du kyllingskroget i en stor gryte sammen med terninger gulrot, løk, purre, stangselleri, pepperkorn (ikke salt!), persillestilker, laurbærblad og timiankvaster, og heller på med vann til alt er godt dekket.

Kok opp.

Skum av underveis (blir ikke mye skumming når skroget allerede har vært varmebehandlet én gang).

La koke under lokk 2 timer.

Sil kraften.

Voìla! Nå har du knallgod kraft til supper og sauser, eller risotto som her. Kraften kan fryses ned til senere bruk, hvis du ikke skal bruke den med en gang. IMG_4258 En risotto laget på hjemmelaget kraft kan ikke sammenlignes med en som er laget på buljongterning. Jeg tør si dette fordi jeg oftest bruker buljongterninger. Slik er dessverre hverdagsskjebnen. Men da jeg lagde på ekte kraft nå, kjente jeg den store forskjellen. Wow! Hvordan du anretter risottoen er helt opp til deg selv. Som du sikkert har skjønt, ble deltagelsen og seieren i Masterchef til stor inspirasjon for meg, og helt siden i sommer har jeg fått en pynteraptus kastet på meg fra tid til annen. Spesielt datteren min på 10 elsker det. Kjempegøy å spise pen mat. Og barn er utrolig flinke til å legge opp på denne måten. De er ikke redde for en dritt, vettu. Bare fantasien setter grenser…ta dem med på moroa! Ikke noe i veien for å legge opp maten på en bittelitt mer artistisk måte. Det viktigste trikset for å få til en flott anretning, er først og fremst å ikke være redd. Jeg har vært mye redd når jeg har anrettet tidligere. Redd for å søle, for å gjøre feil, for å prøve noe nytt, for å være gæærn…for et støgt og uventet resultat. Kast begrensningene på båten og gjør noe nytt! Vennlig hilsen Spiselandslaget 🙂 IMG_4347

Ingredienser til 2 porsjoner:

* 200 g risottoris
* 16 aspargestopper
* 1 hvitløksfedd, finhakket
* 2-3 shallotløk, finhakket
* Ca 8 dl glovarm kyllingkraft/grønsakskraft…eller buljong
* 1 dl hvitvin
* 50 g finrevet parmesan
* 2 ss smør
* 2 ss parmesan til parmesanchips

Fremgangsmåte:

Risotto Fres løk og hvitløk forsiktig i olivenolje til de er myke.

Tilsett risen og la den få surre med et minutt eller to. Hell på vinen og la alkoholen dampe vekk.

Så starter moroa med å tilsette en øse varm kyllingkraft og la risen få drikke den sakte opp mens du rører forsiktig i gryta. Tilsett en ny øse med kraft, rør nå og da forsiktig i risen, og hold på slik til risen ikke kan ta til seg mer væske. Riskornene skal fremdeles være al dente når de serveres. Konsistensen helst som lett flytende risengrynsgrøt.

Til slutt tilsetter du parmesan og smør, og lar dem få varmen i gryta.

Parmesanchips

Riv 2 ss parmesan på et bakepapir og sett under grillelementet i stekeovnen på 230 grader til osten smelter, bobler og er gyldenbrun.

Ta ut og avkjøl, så stivner de.

Asparges

Aspargestoppene freses et par minutter i varm panne med olivenolje, og anrettes oppå risottoen. Og selve anretningen? Tja…feel free! det er ikke alltid like lett å få tak i spiselige blomster og slikt, men de ferdigvaskede småposene med ulike typer babyspinat og salat er supre som pynt! Et ekstra dryss med god olivenolje og parmesan er på sin plass. IMG_4354

2 kommentarer på “Feiende flott aspargesrisotto

 1. Inger Anne

  Bare den som tillater seg å kunne gjøre feil kommer videre. Greit å kjøre safe når det står om, men alt nytt kommer til ved prøving og mye feiling 🙂
  Jordbær- og vannmelonsalat er for eksempel veldig godt til laks, og grillmat… for den som tør prøve 😉
  Gratulerer med seieren, du hadde jo allerede » fleska til» du, det ante jeg faktisk ikke, men det gjør ikke noe.
  Hipp hipp hurra 😀

  • Hihihi:) Tusen takk for det! Ja, sommeren i fjor var det «flesketid» i Køben. Deilig å endelig kunne fortelle det til alle. Riktig god helg!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: