Barn og mat Fisk Tilbehør

Karristekte torsketunger med eple- og fenikkelcoleslaw

De ser jo ut som kosedyr fra E.T.´s galakse!
Men ikke la deg skremme av et himla støgt ytre, hvis dette er første gang du ser torsketunger. De smaker deilig. Saftige, møre, milde…3 gode ting på én gang. Og de er i sesong nå, sammen med skrei.

IMG_4394

Dette var første gang datteren min på 10 smakte torsketunger. Mange barn som vanligvis ikke liker fisk, liker torsketunger fordi de ikke har så distinkt fiskesmak. Gullhøna mi her hjemme er glad i fisk, og oppdaget at hun ikke akkurat elsket torsketunger av hele sitt hjerte…Det var visst noe med konsistensen på deler av tungen…
Det jeg kalte «saftig og mørt», kalte hun «dissete». Hehehe…
Men hun fikk være med å lage og anrette så pent hun bare ville, så da spiste hun opp alt på tallerkenen. Sånn kan det gå 😉

Vet du hva veldig mange barn liker? Å pynte og drive med det vi voksne kaller «kreativt». La dem pynte maten. Blir garantert smukt! Dette har en 10-åring gjort helt på egenhånd. Jeg bøyer meg i støvet og griper etter bestikket.

Ingredienser 2 personer:

* 300-400 g torsketunger
* 1 egg, sammenvispet
* 4-5 ss griljermel
* 1/2 ts vanlig gul karri
* Salt/pepper

Coleslaw
* 1/2 grønt eple i strimler
* 1/2 liten fenikkel i strimler
* 1 neve kål, finstrimlet
* 1 vårløk, strimlet
* 2 ss rømme
* 2 ss majones
* 1 ss sitronsaft
* 1 liten neve dill, finhakket
* Salt/pepper

IMG_4399
Stygg mat blir pen med panering….

 

Fremgangsmåte:

Coleslaw

Bland rømme, majones, sitronsaft og dill i en bolle. Smak til med salt og pepper.
Tilsett finstrimlet kål, fenikkel, vårløk og eple og bland alt godt sammen.

Torsketunger

Skyll torsketungene under kaldt rennende vann og tørk dem med kjøkkenpapir. Hvis de har veldig mye slintrer og «skinn», fjerner du noe av dette overflødige med en skarp kniv.

Pisk egget med en gaffel.
Bland griljermel med karri, salt og pepper.

Vend tungene først i egg og deretter i griljermel. Tull rundt med dem i griljermelet så de blir godt dekket over det hele.

Stek tungene gyldenbrune og sprøe i en blanding av olivenolje og smør. Legg dem på et kjøkkenpapir når de er ferdige, så noe av fettet blir sugd ut av paneringen.

Legg tynne epleskiver nederst på en tallerken, deretter coleslaw og så torsketunger på toppen. Avslutt med et dryss dill og vårløk, og en lime eller sitronbåt til å skvise over.

Hva vi gjorde da de pene bildene var tatt? Vi lempet kokte poteter over på tallerkenen og helte smøret fra pannen over som saus 🙂 Nam!

IMG_4401
Denne har en sulten 40-åring laget….

 

2 kommentarer på “Karristekte torsketunger med eple- og fenikkelcoleslaw

  1. Jeg elsker torsketunger!! Det kan være lurt å skjære bort «flippen» (som den kalles i Lofoten), den lille klumpen/festet på undersiden av tunga. Den oppleves som «dissete» for enkelte:) Skal teste de med karri, selv har jeg bålrøkt paprika i melet som jeg vender dem i før jeg dypper de i egg og deretter panko, og serverer med salsa verde.

    • Hei Niclas,

      Åh, røkt paprika! Elsker det 🙂 Skal jeg prøve neste gang. Og salsa verde høres perfekt ut ved siden av. Må ha noe tangy til tungene.

      Jauda, det var «flippen» som satte minsten litt ut av spill, så jeg tok dem etter hvert bort på hennes tunger. Da gikk det bedre. Jeg slurpet dem rett ned, som en middels sulten labrador 😉

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: