Bakst

Frukt- og nøttebrød, en ostekompis

Ost- og vinkvelder har utviklet seg betydelig siden jeg var liten i Oslo på 80-tallet.
Den gangen var druer i en skål, et par striper papirka og noen Ritz-kjeks (for ikke å glemme stangselleri på høykant i et glass…) det man forbandt med ost som et eget måltid og hjemmekos, mens nå i dag rister folk det ene sofistikerte og uventede tilbehøret etter det andre ut av ermet når venner kommer på ost- og vin (som ikke lenger bare er rødvin. Neida, det er portvin, hvitvin, dessertvin og hetvin..du verden som vi har lært!).

Hadde man satt frem honning, søte marmelader og nøtter til osten ved et pent dekket stuebord i Oslo på midten av 80-tallet, måtte man nok tålt noe himling med øynene og hvisking i krokene.

Slik er det ikke lenger, og takk for det. Det kalles evolusjon. Vi har reist, vi har sett, opplevd, smakt og lært av andre nasjoner med lengre, tyngre og mer allsidige tradisjoner innen ost enn oss selv. Vi har adaptert deres små smakstriks og gjort dem til våre egne.

Når sødme, frukt og nøtter er så godt sammen med ost er det ingen grunn til ikke å kjøre på å bake inn disse godsakene i brødet du har sammen med osten.

Disse brødene er nokså kompakte og saftige, og slik skal de være. Ikke luftig og lett her, nei! Men herregud, hvis du skulle ende opp med luftige og lette frukt- og nøttebrød tror jeg vi skal være forsiktige med å kalle det en krise…

Til 2 brød trenger du:

300 g hvetemel

150 g grovt rugmel

300 g fint rugmel

60 g valnøtter, grovhakket

60 g hasselnøtter, grovhakket

50 tørkede tranebær eller rosiner, hele

50 g tørket aprikos, finhakket

6-7 dl lunkent vann

1 pakke tørrgjær

2 ts salt

1 dl olivenolje

2 ss honning

Solsikkekjerner nok til å dekke skorpene

Fremgangsmåte:

I en bolle blander du mel, salt og tørrgjær.

Så tilsetter du hakket frukt og nøtter. Rør godt sammen.

La de 2 ss med honning få smelte i noe av det lunkne vannet, hvis du ikke bruker flytende honning. Tilsett væsken litt etter litt til melet og rør godt.

Brøddeigen skal være ganske klissete, så det aller beste i verden er hvis du har en ordentlig kjøkkenmaskin med eltekrok. Hvis du ikke har dét, får du brette opp ermene, tenke på noe som provoserer deg og så elte som bare f….. med en tresleiv oppi bollen.

Deigen skal eltes til den begynner å lage tyggis-aktige tråder som ikke ryker med en gang av seg selv. Det betyr at glutenet i melet har fått god og kraftig nok behandling.

Dekk bollen med plasfolie og sett deigen til heving på et lunt sted uten trekk til den er blitt omtrent dobbelt så stor. (Jeg blir hysterisk hvis noen her i huset åpner vinduene mens jeg baker brød…Lager de i tillegg gjennomtrekk, får de det onde øyet resten av uka og må spise 5-kronerskneip mens vi andre koser oss med hjemmebakt. Noe som kanskje egentlig blir en gevinst for synderen, siden det hjemmebakte brødet grunnet stormluftingen sikkert ble paddeflatt og hardt som ei skjærefjøl.)

Slå ned brøddeigen når den er ferdig hevet, som om den var en tølper som fortjente bank. Fordel den i to smurte og melete former. Glatt deigen jevnt utover med en våt treslei og dryss generøst med solsikkekjerner over. Press kjernene litt ned i overflaten, så slipper du at alle sammen triller av når du skjærer i brødet senere. Du vil ikke ha solsikkekjerner på gulvet. Du vil ha dem i munnen! Hev til det har reist seg pent opp i formen.

Stek i ca 45-50 minutter på 200 grader, midt i ovnen.

Avkjøl på rist mens du setter frem ost og all verdens merkeverdige tilbehør som koser seg i selskap med ost.

10 kommentarer på “Frukt- og nøttebrød, en ostekompis

 1. takk for fin oppskrift, på det min onkel kaller jentebrød. 🙂

  • Bare hyggelig, Eva:) Gi onkel en skive av brødet med en god dose vellagret roquefort. Da skal vi se om ikke «jenta» i ham våkner til liv også 😉

 2. Bloggen din er superbra; spennende oppskrifter, flotte bilder og ikke minst fantastiske og morsomme tekster! Jeg må alltid inn på bloggen din å lese når jeg ser det er kommet et nytt innlegg fra deg:)

  • Nå ble jeg glad! 🙂 Tusen takk, Siv! Har bare blogget et par måneder, så føler meg fremdeles som en novise her inne i bloggsfæren. Men du verden så gøy det er! Og enda gøyere blir det når jeg får vite at alt arbeidet jeg legger i bloggen blir satt pris på av noen. Takk:)

 3. Dette så veldig bra ut!
  Jeg er sikker på at dette smaker helt nydelig til mange typer ost 🙂

 4. Denne oppskrifta lyt prøvast! får sjå om det blir til neste ostekveld eller ei berre ei tilfeldig veke kor eg vil ha noko ekstra godt med meg som lunsjniste. Er nesten so eg berre ved å lese oppskrifta kjenner smaken av brødet i kombinasjon med blåmuggost eller ei skive Jarlsberg. Eller ein Manchego!

 5. Kari-Anne Gulbrandsen

  Har nettopp bakt brødet, og ble så overrasket! Det smaker som vanlig brød.

  • Hei Kari-Anne! Ja, det kan jeg forstå er overraskende. Kanskje de du er vant til fra bakeren/butikken (hvis du pleier å kjøpe frukt- og nøttebrød) er litt søtere og inneholder mer av alt? Dette er en noe «lysere» variant, ikke så kompakt og frukt- og nøttetung. Du kan også tilsette litt mørk sirup/brunt sukker i stedet for honning, i tillegg til mer nøtter og frukt.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: