Barn og mat Småretter og forretter

«Norum Spesial»- Et ostesmørbrød fra 80-tallets glade dager

Norum
Norum Hotell i Bygdøy Allé

Her er jeg altså oppvokst: På Norum Hotell i Bygdøy Allé.
Her sprang moren min som servitør i bistroen i 13 år, og hvis du er en av dem som frekventerte Norum på 70-80-tallet, så er du garantert blitt servert av mamma til lunsj, middag eller i selskap.
Da var du i så fall heldig! Hun er vel en av de eneste servitører som er blitt skrytt av med fullt navn, i en av den legendariske journalisten Arne Hestnes´ restaurantomtaler i Dagbladet. Slik var det den gang. I gamledager…
Norum var en institusjon. Kanskskje først og fremst baren, der alskens kjente og kjære ansikter fra tv, film, aviser, musikkscener og finansmiljøer kunne observeres med et glass i hånda…og utover kvelden ganske skeive skøyter på beina.
Også i bistroen var det tett mellom stamgjestene.

På 80-tallet kunne det liksom ikke bli nok av noenting. Ikke av ost heller! Så da bistroen ved Hotell Norum skulle ha sitt eget ostesmørbrød på lunsjmenyen, sparte de ikke på ostekruttet. Eller smøret!
Et fjell av revet Jarlsberg på toppen av herligheten, sammen med nyrevne skarpe røde reddiker (perfekt kontrast til så mye ost), var og er fremdeles knallgodt!
Kanskje er du en av dem som besøkte Norum den gangen? Og kanskje drar du kjensel på dette legendariske ostesmørbrødet? Har du spist det eller noe annet godt fra menyen? Hellebarn? Helstekt pattegris? Langgang? Tournedos? Biffsmørbrød? Aspargessuppe? Skriv gjerne og fortell i kommentarfeltet!

Så her får dere oppskriften på Norum Spesial, et stykke nostalgi fanget mellom to loffskiver, stekt i smør, servert med Jarlsberg-ost i dyre dommer på toppen. Velbekomme! 🙂

Norumspesial

Ingredienser til 2 smørbrød:

* 4 loffskiver
* 4 tykke skinkeskiver
* Tykt lag med Jarlsbergskiver
* Mye smør
* Enda litt mere smør til steking
* Masse grovrevet Jarlsberg til toppen
* Et par røde reddiker, finrevet, oppå-der-igjen

Fremgangsmåte:

Smør raust med meierismør på alle fire loffskivene. Hvis du vil være annerledes, kan du smøre litt god sennep på også…
Legg på skinke og ost på to av skivene, og legg de to resterende loffskivene oppå der igjen.

Stek så smørbrødene på begge sider i masssse smør i en panne, til de har sugd til seg alt smøret og har fått litt farge.

Legg smørbrødene på bakepapir på stekebrett, og stek i ovnen på 200 grader til osten inni har smeltet helt.

Servér ostesmørbrødene toppet med en hel haug med revet Jarlsberg (nei, gulost er ikke bare gulost…) og grovrevet reddik.

2 kommentarer på “«Norum Spesial»- Et ostesmørbrød fra 80-tallets glade dager

 1. Herlige smørbrød! Ostesmørbrød var i barndommen min noe av det beste vi kunne få til kveldsmat! Mor laget ofte det – og ettersom hun hadde bodd i England som ung, fikk vi en engelsk variant som vi elsket:
  Knekk 2-3 egg en kasserolle og pisk lett sammen, riv smakfull ost (gjerne cheddar og Jarlsberg) og ha osten oppi eggemassen. Tilsett evt en liten skvett fløte og varm opp forsiktig under omrøring så massen ikke legger seg i bunnen. La ostemassen bli som løs eggerøre.
  Stek brødskiver på begge sider i litt smør i stekepanne.

  Legg skivene på et stekebrett og dekk brødet med ostemassen. Strø gjerne litt paprikapulver eller annet krydder du liker på toppen (cajennepepper, provancaleblanding e.annet).

  Stek under grillen (230 grader) til smørbrødene bobler og blir fint lysebrune.

  Deilig med noen friske cherrytomater og litt issalat ved siden av!

  • Åh, dét hørtes snadder ut! Skal jeg prøve 🙂 Har faktisk litt cheddar i kjøleskapet, så kanskje det blir en runde allerede på søndag?
   Takk for tips!

   God helg!

   Maj-Britt

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: