Barn og mat Dansk Fisk

Smørflyndre med Middelhavsremulade

IMG_4494

Hils på min nye venn, Smørflyndra! Eller sjøtunge, om du vil…
En mild, myk, mør og kjempedelikat flatfisk som trives på sandbunnen.
Bare det at den har «smør» i navnet sitt, gjør at jeg vil kaste meg over den. Det gir syndesmaksfulle assosiasjoner med en gang.

Det var hos Vulkanfisk jeg la mitt første flørtende blikk på denne godsaken. Og derfor fikk jeg med meg et par eksemplarer hjem til prosjektet «Maj-Britt lager og spiser fisk hun ikke vanligvis lager og spiser og inspirerer andre til å lage og spise mer fisk generelt».
Jeg panerte dem ganske enkelt, slik man gjør i mitt fødeland Danmark, og serverte med en improvisert remulade med smaker fra Middelhavet: Oliven, kapers, ansjos, persille og rødløk.

IMG_4477
Også noe så enkelt ved siden av som kokte potitter med litt brunet smør og finhakket persille. Deilig! Og kjapt (selv om det sjelden er et mål i seg selv for meg…)
Faren min elsket sånne fiskefileter, og når han ikke gadd å lage noe annet i hele verden fordi han var..eh…sliten, så laget han seg smørbrød med fiskefilet og remulade. En del nostalgi her, altså.

Hvis du har fiskekresne barn surmulende på bordenden ved middagstid, så er sjøtunge tilberedt på denne måten en super måte å misjonere på. Dette er luksusfiskepinner med mild smak, møre i sitt indre, sprøe i sitt ytre, avsindig gode!

IMG_4483

Ingredienser til 2 personer:

Fisk
* 4 fine smørflyndre/sjøtungefileter
* 4-6 ss hvetemel
* 4-6 ss brødrasp/griljermel/panko
* 1 egg, sammenpisket
* Salt/pepper

Remulade
* 3 ss majones
* 1 ss lettrømme
* 1 ss kapers, hakket
* 1 ss oliven, grovhakket (jeg brukte kalamata)
* 2 ansjosfileter, finhakket
* 2 ss rødløk, finhakket
* 2 ss flatbladet persille, finhakket
* Salt/pepper

Fremgangsmåte:

Bland alle ingredienser til remulade sammen i en skål og smak til med salt og pepper. Sett kaldt mens du lager fisken.

Vend fiskefiletene først i hvetemel iblandet salt og pepper, så i egg og så i rasp. Dette er en klissete job, så det beste i verden er hvis du har to ekstra hender som kan ta seg av den våte delen av jobben, mens du tar deg av den tørre.

IMG_4484

Stek filetene to og to av gangen, i rikelig med olivenolje og et par skjeer smør.
Hell fettstoffet over fisken med en skje mens de steker.
Filetene trenger bare to korte minutter på hver side før de er ferdige. Steker du dem for lenge, blir de tørre og gørre.

Legg dem gjerne på et kjøkkenpapir så noe av fettet trekkes ut av paneringen før servering.

Og det var i grunnen det hele. Servér med poteter, eller på et godt stykke brød, sammen med remulade og sitron til å skvise over.

IMG_4490

4 kommentarer på “Smørflyndre med Middelhavsremulade

  1. Gott! Jag blir hungrig.
    //Roland

  2. Prøvde denne for et par dager siden, og det var utrolig godt! Hadde seibiff i går, og da lagde jeg også remuladen din til, og den var suksess også til sei! ☺️ Altså vil remuladen bli fast tilbehør, sammen med råkosten, til stekt fisk! Har også laget Brandaden din, og som en en klippfiskfantast fra Kristiansund; nydelig!

    • Så hyggelig! 🙂 Tusen takk for tilbakemelding. Og det gjør meg selvfølgelig ekstra stolt at en fra klippfiskens rike skryter av brandaden 🙂 Ha en god helg!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: