Kjøtt

Lettsaltet svineknoke med kål, karve og eplecider

Dette er jo neste hva vi burde kalle svin-i-kål. Ikke nesten engang, det er svin-i-kål! Og godt, og billig, og enkelt, og midt i blinken en helg med litt tid til overs.

Jeg tenkte schweinshaxe, jeg tenkte sauerkraut, jeg tenkte brun mat med sennep til og pottitmos og øl og mann og kjerring og oktoberfest med tilhørende schvære jur i bluse med puppekløft langt oppi haka og langbord med ompamusikk fra scenen i et hjørne…men mest av alt tenkte jeg: Hvordan kan jeg lage svineknoke på en ny, interessant og dødsenkel måte, med alt i én gryte slik jeg elsker på en lat søndag?

Ett pluss til: Allle ingredienser får du tak i på den heeeelt ordinære matbutikken der du kjøper melk og brød og dopapir. Null stress!

Her er resultatet! Det ble akkurat slik jeg hadde tenkt meg, gitt. Fine, runde, dype, salte, søte, syrlige smaker. M-hmmm…

___________________________________________________________

Ingredienser til 4 personer:

1,5 kg lettsaltet svineknoke

4 dl eplecider (tørr eller halvtørr)

1 1/2 ts karve

2 laurbærblad

1 klype tørket timian

1 liten hodekål, kuttet i fårikål-båter

2 epler, med skall, skåret i båter

1 løk, i skiver

Smør til steking

Salt/pepper

___________________________________________________________

I en stor gryte med tilhørende lokk som tåler stekeovnen (jeg brukte selvfølgelig min vakre og robuste le Creuset), svetter du løkskiver og eplebåter i smør et par minutter. Tilsett karve, laubærblad og timian og rør rundt.

Hell på cider og la alkoholen fordampe. Du kan gjerne bruke en fin-fin tørr cider fra polet, men jeg sto nå der i kjedebutikken en lørdag etter polets stengetid, og tok derfor til takke med en helt plain og rimelig eplecider som sto sammen med pilsen i kjøleskapet. Den funket kjempefint! Passe søt, passe tørr og sur. Hyggelig overraskelse!

Fordel kålskivene rundt om i gryta, og plassér den majestetiske svineknoka midt blant dem. Dytt den nedi juicen sånn at den har væske et stykke opp på seg.

IMG_9342

Så var det dette med salt og pepper: Pepre, ja! Salte? Hmmm…vær varsom med saltet. Hvis svineknoka i utgangspunktet er godt saltet, vil det straffe seg å salte for mye på egenhånd. Jeg saltet ikke, og var glad for det i ettertid.

Sett lokk på gryta, sett gryta i ovnen og la det så stå der og putre på 175 grader varmluft i 3 timer (eller til kjøttet ramler fra beinet bare du ser strengt på det).

Servér med potetmos, en god sennep og kanskje mer eplecider i glasset? Øl er selvfølgelig midt i blinken til. Eller en halvtørr riesling?

5 kommentarer på “Lettsaltet svineknoke med kål, karve og eplecider

 1. Tilbaketråkk: Husmann highlights

 2. Kul och spännande mat. Skulle kunnat testa det om jag fick ner fläsklägg i munnen på resten av familjen, men det brukar inte lyckas.
  Dessutom är texten kul! När jag läser att köttet ska koka tills det ramlar från benen bara du ser stängt på det, så skrattar jag. Det gör man inte varje dag man läser recept.
  /Roland

  • Hahaha! 🙂 Tusen takk, Mr.Alsace! Håper familine kan omvendes til fläsklägg-elskere etterhvert. Du får prøve å lure dem, ved å bruke det norske navnet: Svineknoke! 😉

 3. Herlig! Du får min stemme i Husmannutfordringen!
  Lykke til, denne skal prøves hjemme om ikke lenge! 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: