italiensk Kjøttfri mandag Pasta Småretter og forretter Vegetar

Pasta med aubergine, mozarella og sicilianske smaker

Her er innlegg fra juli 2013. Det er godt å lese at sommeren viser seg i Norge fra tid til annen også 😉 Spesielt i disse sene mai-dager når vinterfrakken fremdeles henger klar på en knagg i gangen.

————–

Middelhavsklima krever Middelhavsmat! Og når jeg går gjennom Gamle Oslo om kveldenene (uten jakke…..selv om klokka er mye….), kan jeg myse og late som om Oslo er blitt en del av sydligere strøk, slike som så mange ofte lengter til. Lydene, luktene, luften, smilene, folk går sakte, sakte, de slentrer mer enn de haster avsted….

«Tenk om det kunne være slik her litt lenger, litt oftere!» tenker jeg for meg selv der jeg snubler mysende avsted. «Hvordan ville vi Nordmenn ha vært da? Hvordan ville sykemeldingsstatistikkene sett ut? Hvordan ville mentalhelsa vår vært? Og den fysiske? Hvordan ville det forandret vårt sosiale liv, våre omgangsformer? Vårt humør! Ville vår sagnomsuste innadvendthet ha overlevd? Ville vi på en vanlig mandag i oktober hatt lunsjpause 2 timer midt på dagen for å få pause fra heten, sittet ved langbord sammen, hatt tid nok til å synke maten, ikke bare sluke den og løpe videre, spist noe godt, tatt et glass med noe godt også…hva ville vi egentlig ha spist?»

IMG_0837

Kanskje ville en av rettene på langbordet i den lunsjen jeg drømmer om på den vanlige mandagen i oktober, ha vært denne pastaretten som har smaker inspirert av Sicilia. Den er nesten en caponata med pasta, for karbohydratenes skyld.

Mild og kremaktig mozarella, salte kapers og ansjos, søte tomater og smaksrik og rund hvitløk…mmmmm!

Ingredienser til 2 personer:

* Penne pasta (jeg pleier å ta en diger neve pluss litt til per voksne person.)

* 1 aubergine, i terninger

* 1 liten løk, finhakket

* 3 hvitløksfedd, finhakket

* 1 toppet ss kapers

* 4 ansjosfileter (italienske, de som ligger i olivenolje på små glass)

* 1 stor tomat, grovhakket

* 1 toppet ts tomatpuré

* 1 mozarella (200 g), i små terninger

* 1 neve flatbladet persille, finhakket

* Olivenolje

* Salt/pepper

* Parmesan

IMG_7895

Fremgangsmåte:

Pastaen setter du til å koke (se hvor mange minutter det står på pakken) i godt saltet vann. Mens den koker lager du «sausen».

Stek aubergineterningene i en gryte med en raus klunk olivenolje. Når den begynner å få brunfarge ikke fjernt fra den du kanskje selv har fått de siste dagene, har du oppi løken og lar den frese med et par minutter til den er blank og myk.

Så tilsetter du hvitløk, ansjos, kapers, tomater og tomatpuré og freser ytterligere et par minutter.

IMG_7902

Trekk gryta av plata og ha oppi mozarella, ferdigkokt pasta og persille. Rør rundt og se hvordan den deilige mozarellaen smelter forsikitg sammen med den varme pasaten og auberginen. Smak til med salt og pepper. Vær forsiktig! Både ansjosen og kapersen er salte i seg selv.

Servér med et dryss parmesan. Hvor mye parmesan? Så mye som du har råd til!

IMG_7911

1 kommentar på “Pasta med aubergine, mozarella og sicilianske smaker

  1. Tilbaketråkk: Oppskriftsonsdag – pasta!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: