Kjøttfri mandag Linser&bønner Litt sunnere Vegetar

Burrito med svarte tex-mexbønner

Aller først: Den chorizopølsesnabben ble bare med i dragsuget her fordi den holdt på å gå ut på dato og måtte brukes prompte! Jeg får eksem av å kaste mat. Men du kan uten en eneste gastronomisk bekymring lage denne retten helt uten kjøtt av noe slag, og være sikker på at det ikke går utover den kraftige tex-mex-smaken.
Perfekt uten chorizo til en kjøttfri mandag, med andre ord.

Lager du ikke ditt eget tacokrydder? Da er du en tøysekopp. Mange tror ikke de får samme runde, intense tex-mex-smak av hjemmelaget tacokrydder, men det er altså feil. Eneste du går glipp av med en hjemmelaget versjon, er vulgære mengder med salt som vil gi deg og ungene dine et blodtrykk som ligner det til en heseblesende hamster i et løpehjul (overhodet ikke vitenskapelig bevist fra min side, bare et krasst og drøyt utsagn…)
Jeg ble overrasket selv første gang jeg testet hjemmalget tacokrydder. For det smaker faktisk taco. Og den smaken har jeg ikke problemer med å innrømme at jeg liker.

Jeg gjør det innmari lett og har like deler av alle krydrene i min tacokrydderblanding, bortsett fra cumin som jeg tar dobbel dose av, fordi det er den smaken vi gjerne gjenkjenner som «typisk tacosmak».

Ingredienser til 4 stk burritos

Tacokrydder:
* 1 ts tørket oregano
* 1 ts paprikapulver
* 2 ts cumin (spisskumin)
* 1 ts hvitløkspulver (God dag, 80-tallet!)
* 1 ts røkt paprikapulver eller chipotle (hvis du har. Ikke dødsnødvendig)

Bønnefyll:
* 1 boks svarte bønner, rent av i en sil
* 1 boks gode, søte knuste tomater
* 3 hvitløsfedd
* 1 stor løk, finhakket
* 1 liten rød paprika i terninger
* Evt. en liten snabb med chorizo i terninger
* 1 ts sukker
* Salt og pepper
* revet ost til gratinering

Puritansk guacamole:
* 2 avokado
* 1 liten rødløk, finhakket
* 1 liten neve frisk koriander, finhakket
* 1/2 lime, saften
* Salt og pepper

Fremgangsmåte:

Fres løk og hvitløk (evt sammen med chorizo…) til løken er blank og litt myk.
Tilsett bønner, paprika og tacokrydder, og fres til aromaene i krydderet slipper fri. Det tar et par raske minutter. Hvis det ikke lukter tacofredag på en mandag hos deg nå, så er det ikke min skyld!

Tilsett tomat og sukker. Smak til med salt og pepper mens det hele får putre noen minutter.
Det bør være en ganske tykk røre, ikke flytende.

Fyll 4 tortillaer, brett dem pent sammen og leg dem tett side om side i en ildfast form.

Dryss godt med revet ost over og stek midt i ovnen på 180 grader 10-15 minutter.

Guacamoleen er latterlig enkel og tar utgangspunkt i den de serverer på et av Oslos autentiske tacosteder: Taco Republica.

Guacamolen er det jeg kaller puritansk, og inneholder ikke tomat, rømme, hvitløk, chili, jalapeno, krydder eller annet som man kan finne i andre versjoner. Ren og deilig smak. Ikke noe kødd.

Du har bare alle ingredienser i en bolle og moser dem med en gaffel. Smak til med salt og pepper.

Servér burritoene toppet med guacamole, rømme, finhakket tomat (eller salsa…) og et godt dryss frisk koriander. Salat ved siden av, selvfølgelig 🙂

6 kommentarer på “Burrito med svarte tex-mexbønner

 1. Nam! Dette må jeg prøve 😀 Kjempepositivt at du deler så mange oppskrifter som lett kan gjøres kjøttfrie! Tommel opp!

  Klem fra fast leser 🙂

  • Tusen takk GB 🙂 Blir mer og mer glad i vegetartmat, så det er en fryd å dele! Veldig inspirerende å ikke ha med kjøtt når man skal finne på nytt og godt. Det åpner så mange nye dører i smaksverdenen.

 2. Ann Iren

  Så herlig side med så mange fantastiske oppskrifter! Flink dame👌 Er blitt fast følger😀 Skal prøve meg på burrito i helga👍

 3. Halve familien (meg ikke inkludert) har blitt vegetarianere. Denne oppskriften var VELDIG populær hjemme, alle var enige om at det var bedre enn tradisjonelle burritos med kjøtt. Guacamolen var populær og krydderblandingen var mye bedre enn butikkvarianten.

  Jeg skar gulrot og søtpotet i små terninger og freste de litt i stekepanne før jeg la de til i fyllet. Anbefales.

  Dersom dere som meg har problemer med å finne Chipotle krydder, så fungerte Chipotle Tabasco veldig bra. Finnes på mange større dagligvarebutikker og gir en god smakstilsetting.

  • Så hyggelig å høre! Og godt tips om søtpotet og gulrot. I kokebok mi «Kjøttfri mandag» som kommer i januar, er det en tacogryterett med blant annet søtpotet. Veldig godt med det søte opp mot tex-mex-krydder.
   Håper de nye veggisene i familien finner flere oppskrifter de liker her 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: