Spiselandslaget har vokst i løpet av 2015. Nå består den harde kjernen av 2 voksne, 3 barn og 1 hund. Da sier det seg selv at matlagningen på en hyttetur tar en ny vending. Én ting er volumet av mat som skal planlegges og få på plass i skapene, en annen ting er at budsjettrammene plutselig buler ut til alle sider.

For det går med sinnsykt mye brødmat når 3 barn som leker utendørs hele dagen skal fôres! 1-2 brød om dagen, faktisk. Grovt regnet 14 brød i løpet av en ferieuke, på hytta som ligger en liten rotur, og deretter biltur, til nærmeste butikk.

Så vi begynte å bake sjæl, vi. Til tross for feriemodus. Billig, godt og enkelt. Og eltefritt!

Eltefrie brød er godt kjent i Norge nå. Fantastisk godt hver bidige gang!
Det geniale med disse brødene, er at du med lett labb rører sammen deigen med sleiv kvelden i forveien, og så står deigen og bobler seg klar gjennom natten.
Så stekes det på høy varme i en jerngryte. Først med lokk, og så uten.
Og resultatet er nystekt, knallgodt superbrød til frokost hver bidige morgen hele ferien igjennom…og du har gjort minimalt for å få det til.

Selv om sommerferien akkurat er over, er det ikke lenge til høstferien 😉
Kanskje du skal lage det da? 🙂

Ingredienser til 1 lite frokostbrød for 2 voksne og 3 barn:

* 300 g hvetemel
* 100 g havregryn
* 1/2 ts gjær
* 1 god klype salt
* 1 ss sukker
* 4 dl lunkent vann

* Jerngryte
* Lokk til gryten som tåler høy varme, eller folie.

Fremgangsmåte:

Rør sammen de tørre ingrediensene i en bolle.
Tilsett lunkent vann og rør lett rundt.
Deigen skal være klissete, men ikke flytende!

Dekk bollen tett med plastfolie og sett til heving 10-18 timer.

Og mens du spiller brettspill, drikker et glass vin, smører deg med myggolje, tar et kveldsbad, følger barna på utedoen og deretter sover godt natten igjennom, står deigen og gjør seg selv.

Neste morgen:

Ha mel på kjøkkenbenken og hell deigen ut på melet. Bruk en stekespade eller slikkepott, så er det lettere å manøvrere deigen.
Brett deigen noen ganger med melet, og velt den tomme bollen over deigen.

Sett en jerngryte i ovnen og skru ovnen på 250 grader, gjerne varmluft.

Når ovnen er varm, tar du ut gryten og setter den på benken.
Fjern bollen fra deigen, brett deigen et par ganger med hjelp fra stekespaden og ha den i den glovarme gryten.
Dekk gryten med tilhørende lokk som tåler høy varme, eller dobbelt lag aluminiumsfolie.

Sett gryten i ovnen og stek brødet tildekket i 30 minutter på 250 grader.

Ta deretter gryten ut, ta av lokket/folien og stek 15 minutter på 220 grader.

Avkjøl brødet litt på rist før du skjærer det i skiver og serverer det til resten av gjengen.

frokostbrodEltefritt

12 kommentarer på “Eltefritt Hyttebrød

 1. Atle Johnsen

  Hei.
  Jeg har nå prøvd ditt eltefrie brød i gryte to ganger. Har fulgt din oppskrift nøye, men brødene blir litt «tung». Har du et tips som gjør brødene lettere/luftigere?
  Jeg bor i Thailand, så jeg må jobbe under andre temperaturer enn i Norge.
  NB! Brødene er knallgode på smak!

  På fohånd takk.

  Ps! Følger deg på bloggen!

  • Hei Atle! Takk for tilbakemelding. Her måtte jeg ut å søke på nettet etter «bread baking in the tropics», så nå lærte jeg noe nytt også, selv om jeg har vært i Thailand flere ganger. Har dog aldri bakt mens jeg var der! 😉 Ja, du har et annet klima å ta hensyn til , så det er et par ting du kan prøve med deigen. Det er både varmt og fuktig i Thailand (opp mot 90% luftfuktighet), så prøv først å redusere væskemengden litt, først med 0,5 dl. Bruk også kaldt vann. Også kan du redusere mengden havregryn bittelitt og heller kompensere med litt mer hvetemel. La meg vite om det funker! Veldig spent på tropebaksten 🙂

 2. Benedicte Jarhellr

  Jeg eier ikke en jerngryte.. kan man bruke noe annet?

  • Ja, det kan man visst gjøre, men jeg har alrdi prøvde det selv. Så jeg henviser deg derfor til min meget dyktige bloggkollega Ina, som har denne oppskriften: http://www.matpaabordet.no/2011/11/21/eltefritt-brod-uten-gryte/

  • Hei Benedicte. You can use any stoneware with cover if you have it. I am living in Norway now and started to bake since i came 2 years ago. I was searching many videos and recipes of eltefritt brød and I myself do it a lot. Many don’t use jerngryte, because this is no-knead bread so you can use any form stoneware. I use my Le Creuset stoneware oval chicken roaster that cost about 450kr when it was for sale. Hope it helps.
   By the way, thanks for your video i saw on TV, Maj-Britt, a beautiful inspiring short clip.

   • Thank you so much Xuandai 🙂 Happy to read that the video inspired. And thanks also for the tip on no-kned bread. Le Creuset is fantastic. I use mine for everything. Best pots I ever had 🙂

 3. Hei Maj-Britt! For et fantastisk brød! Dette blir fast helgebrød hos oss fremover 🙂
  Jeg ville bare si at jeg har laget et lite innlegg på min blogg om brødet, ta gjerne en titt om du vil! Har selvfølgelig linket til deg.
  Fortsatt fin kveld! Hilsen Kristine

  • Hei Kristine! Tusen takk, både for hyggelig kommentar her og pene ord om film og brød i blogginnlegg 🙂 Veldig gøy at filmen til Matias inspirerte til å bake det. Hilsen Maj-Britt 🙂

 4. Steven

  I never thought it would be this easy to make fresh, great tasting bread on a sunday morning 🙂 The little man was very impressed 😀 Thanks!!

 5. Har laget grytebrød flere ganger 😊🍞.Det er utrolig godt og sååå enkelt å lage😊 Smaker fantastisk hver gang !!! 👍😋 Skal prøve ditt også 😊 . Veldig herlig bake film …😊 Får så lyst å dra på hytta . Du har fått fram atmosfæren og det flotte med med tilbringe tid på hytta og i naturen 🌿😄🌿👍Komme seg bort fra stress og mass i hverdagen . Det er såå deilig og veldig nødvendig 😊😄😊. Tusen takk ! 😊

  • Hei Karianne 🙂 Tusen takk for hyggelig melding! Og helt enig med deg: det er lite som slår nystekt grytebrød g ferie på ei norsk hytte, tett i tett med skog, fjell og vann.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: