Dessert Kake søtt

Cream cheese berry crumble

IMG_5509
(Beklager engelsk tittel. Er det norske språk liksom ikke godt nok lenger? Joda. Men den engelske/amerikanske tittelen klinger faktisk bedre enn «kremost- og bærkrumlekake».)

Jeg er ingen stor kakebaker. Ganske enkelt fordi søtsaker aldri har vært min greie. Da jeg var liten (og fremdeles), kunne sjokolade og godteri ligge ganske urørt i skapet. Potetgull derimot…min store, store guilty pleasure (engelsk igjen).

Men en god crumble kan jeg aldri dy meg for. De sprø og lune krumlene som suger til seg saften fra bærene…
En crumble er dessuten lekende lett å raske sammen, hvis man brått får lyst på noe søtt eller får uventet besøk som fortjener noe godt til kaffen.
Da jeg bodde i Belfast hadde de en kokko god apple crumble på det lokale irskspråklige kultursenteret der jeg bodde, på Falls Road. Den har jeg aldri helt klart å gjenskape, men det er mulig den måtte nytes i sine rette omgivelser for å komme helt til sin rett. Det vil si: Med regn og britiske soldater utenfor vinduet som skjulte seg bak beskyttende netting og gitter.

Denne gangen brukte jeg kremost istedet for smør. Hvorfor? Fordi jeg hadde et beger Philadelphiaost i kjøleskapet som måtte brukes opp. Med kremost får du en mer kakebunnaktig crumble.

Også brukte jeg havregryn istedet for hvetemel.
Det kan bare bety én ting: Denne krumlekaka er bittelitt sunnere enn den vanlige med smør og hvetemel. Du verden! Flaks.

Du kan bruke friske bær, men jeg hadde noen frosne, så de fikk duge. Og de dugde/døg som bare det! Både blåbær og jordbær.

Ingredienser:

* 400 g frosne bær
* 100 g havregryn
* 200 g kremost
* 4 ss sukker
* 1 ts vaniljesukker
* 3 ss melis

Fremgangsmåte:

Ha bærene i en ildfast form og strø over sukkeret.

IMG_5486

I en bolle blander du sammen havregryn, melis og vaniljesukker.
Rør så inn kremosten.

crumble

Legg deigen i kladder på bærene.

Stek på 200 grader midt i ovnen i 20-30 minutter.

crumble1

IMG_5506

Serveres lun med pisket krem, vaniljesaus eller iskrem.

%d bloggere liker dette: