Dette er kanskje den typen mat mange assosierer med typisk veggismat: linseboller, kikertkaker…sånne ting som smuldrer i munnen. Kan du få til samme tekstur på kaker av belgfrukter som du får på kjøttkaker? Jeg tror ikke det. Men hvorfor prøve å gjenskape kjøttkaker av kikerter? Kikerter er gode nok som seg selv og skal få slippe å prøve å likne på kjøttdeig, stakkar. Jeg elsker både smak og konsistens på kikertkaker.

Disse bollene minner mistenkelig om falafel som lages av kikertmel. Jeg har tilsatt valnøtter, ganske enkelt fori jeg elsker dem. Jeg kan få akutt lyst på alle typer nøtter og bruker det mye i maten. De gir god tekstur og dybde til smaken. Og tenke seg til: de er sinnsykt sunne!
Valnøtter består av 60% fett, men sunt fett. De bugner over av antioksidanter og mineraler som jern, magnesium (har du ofte annen krampe enn latterkrampe? Da kan det hende du mangler magnesium), kobber, selen og sink. Og omega-3.

kikert1

Det krever ikke mye å smelle sammen disse bollene i en kjøkkenmaskin. Og har du barn, kan du lære dem å lage couscoussalat, noe som er utrolig enkelt og godt. Couscous kan kombineres med det meste.
Olivia laget denne varianten, og brukte bare noe av det som allerede var i kjøleskapet: tomater, rødløk og spirer.
Men du kan fint bruke andre grønnsaker; revet gulrot, paprika, agurk, eple, strimlede salatblader…

kikerter2

Boller av belgfrukter har en tendens til å smuldre, så jeg gidder ikke prøve å lage pene kaker som liksom skal se ut som runde, fine kjøttkaker. Jeg bare scooper guffa ut av bollen med en skje og steker klattekaker i olivenolje. Vær forsiktig når du snur dem så de ikke faller helt fra hverandre.
Du kan også legge kakene på bakepapir og steke dem i ovnen på 200 grader i 20 minutter.

Ingredienser 2 personer:

* 1 boks kikerter
* 1 egg
* 50 g valnøtter
* 1–2 hvitløksfedd, knust
* 1 ts spisskummen
* 1/2 ts gurkemeie
* 1/2 ts malt koriander
* 1 liten neve finhakket frisk koriander eller persille
* salt og pepper

Couscoussalat
* 2 dl couscous
* 2 dl kokende vann
* 1 klype salt
* 1 ss olivenolje
* 1 stor tomat, i terninger
* 1/2 rødløk, hakket
* Spirer

Fremgangsmåte:

Hell av laken som kikertene ligger i. Kjør alle ingrediensene til kakene i en kjøkkenmaskin til du har en tykk og klumpfri masse.

Varm opp olivenolje i en panne. Bruk en skje og scoop ut kaker av røra som du har rett i pannen.
La kakene steke på middels varme, 3 minutter på hver side.

Hell oppkokt vann på cosucousen i en bolle sammen med olje og salt. La det stå og svelle.

Når couscousen har absorbert alt vannet, fløffer du den med en gaffel, ikke med skje. Hvis du bruker skje, klumper couscousen seg veldig lett.

Bland tomat, rødløk og spirer inn i couscousen.

Server linsekakene med couscoussalat og en klatt tyrkisk yoghurt, kesam eller rømm og et dryss frisk koriander eller persille.

%d bloggere liker dette: