Kjøttfri mandag Linser&bønner Litt sunnere Suppe Vegansk Vegetar

Linse- og quinoasuppe med nellik, appelsin og gulrot

IMG_6240

Føler meg som en oppblåst puff, blank i hele ansiktet av mettet fett og dyretalg. Har spist deilig julemat i mange dager i strekk, men nå er jeg mett. Nå vil jeg ha noe som ikke har gått rundt på fire bein og sagt mø, nøff eller bæ. Og gjerne noe med friske og litt «tangy» smaker.

Jeg har vært på hyttetur og akkurat kommet hjem til et kjøleskap som ikke byr på annet enn skrotter og snabber helt nederst i grønnsakskuffen, noe som gjerne betyr suppe hos meg. Ellers finnes det jeg alltid har i tørskapet: Linser, bønner, kikerter, flådd tomat, tomatpuré, quinoa, buljong, gryn, ris av ymse slag, pasta, mel og den slags… og en helvetes masse krydder, heldigvis.

IMG_6235

Og denne suppa krydrer jeg med julemsak: Nellik og appelsin. Jula er tross alt ikke helt over ennå, men selv om den fremdeles henger igjen, trenger vi kanskje noe litt mer spretten mat, bare én dag. Nellik og appelsin kler hverandre usedvanlig godt og gir en frisk og snerten smak som er deilig å kjenne i munnhulen nå etter dager med mildt sagt kraftig kost.

Ingredienser 6 porsjoner

* 1 løk, hakket
* 2 hvitløksfedd, finhakket
* 2 gulrøtter, i små terninger
* 1/2 fennikel, i små tenringer
* 1 1/2 dl tørkede små røde linser
* 1/2 dl quinoa
* 1/2 ts malt nellik (nellik har kraftig smak, så prøv deg frem)
* 1 ts gurkemeie
* 2 ts frisk ingefær, finhakket
* 1 1/2 l grønnsakskraft eller buljong
* 1 appelsin, finrevet skall og saften
* salt og pepper

Fremgangsmåte

Fres løk, hvitløk, fennikel og gulrot noen minutter på middels varme i olivenolje.

Tilsett linser, quinoa, ingefær og tørket krydder. Rør rundt og la armoaen i krydderet få åpne seg.

Hell på grønsaksbuljong eller kraft og riv appelsinskall i gryta til slutt. Vent med appelsinsaften. Den skal i gryta etter at suppen har kokt ferdig, like før servering.
Visste du at C-vitamin dør når den koker? All appelsinjuice du kjøper i butikken blir kokt når den pasteuriseres på fabrikken, og så tilsettes C-vitamin igjen etterpå. Nice to know. Jeg lærte dette av en sinna amerikansk-italiensk kjøkkensjef jeg hadde i Food Mangement, ved Griffith University i Australia i 1997 (ja, jeg var der noen måneder før jeg dro videre i livet…).

Kok suppen under lokk til quinoa, grønnsaker og linser er møre, ca 20 minutter.

Gi suppa en kjapp runde med stavmikser, men la det være noen hele biter igjen. Du kan også helle halve innholdet over i en annen gryte, purere det der, og så ha det tilbake igjen i den andre gryta med de hele bitene. Hvis du har noen rundt bordet som er skeptiske til teksturen på både quinoa og linser, vil jeg anbefale å purere suppa helt til den er glatt. Da kan det hende du må tilsette litt mer vann eller kraft.

Smak til med salt og pepper og press saften fra appelsinen i gryta helt til slutt.

Server gjerne med finhakket koriander på toppen. Det hadde gjort seg! Neste gang jeg lager denne suppa skal jeg ha frisk koriander på toppen.

%d bloggere liker dette: