Bakst eltefritt

Eltefrie solsikkerundstykker

Lysere og lysere for hver dag som går nå. I dag var klokka fem da jeg dro hjem fra jobb, og det var fremdeles lyst ute. En vidunderlig oppdagelse som gjorde turen med kollektivt i rushet mye hyggeligere.

Dette må feires med SOLsikkerundstykker!
Snart er det vinterferie og da har jeg tid til å diske opp med disse om morgenen. Den lekende lette deigen suller jeg sammen kvelden i forveien, akkurat som til det eltefrie brødet jeg laget på hyttetur i sommer, og som du kan se film av her!
Så skal det nok bli nystekte rundstykker, kokt egg, kaffe og varm sjokolade, og ferskpresset juice, tenker jeg. Og er vi heldige, må vi myse mot sola når vi ser ut av vinduet.

vinterferie

Ingredienser til 8 rundstykker

300 g hvetemel
100 g solsikkekjerner
1 ts maldonsalt (eller 1/2 vanlig salt)
1 ts tørrgjær
3 – 4 dl lunkent vann (jeg bruker alltid lunkent vann, men mange bruker kaldt til eltefritt brød. Jeg liker best lunkent. Gammel vane…)
2 ss olivenolje

Fremgangsmåte

Rør sammen de tørre ingrediensene og bland inn vann og olje. Du skal – som navnet tilsier – ikke elte, men bare rører råvarene lett sammen med en sleiv. Deigen skal være litt klissete, men ikke helt bløt som kakerøre. Justér med mer mel eller vann om nødvendig.
Dekk bollen med plast og la den stå på kjøkkenbenken natten over (minst 10 timer, helst 12–15).

Så våkner du uthvilt og går i gang med rundstykkene:

Sett ovnen på 230 grader.

Dryss mel på kjøkkenbenken og velt deigen ut på melet. Ha mel på hendee også, og form deigen med lette fingre til en tykk pølse.
Du skal ikke kna eller prøve å forme den for mye, og bollene skal være rustikke i fasongen, ikke kulerunde og uniformerte.
Bruk en stor kniv og kutt deigpølsen i 8 emner.
Legg deigemnene på et stekebrett kledd med bakepapir og stek dem 15–20 minutter midt i ovnen.

Avkjøl på rist (akkurat så mange minutter du orker å vente)  før du skjærer i dem. God frokost!

9 kommentarer på “Eltefrie solsikkerundstykker

 1. Anne Fjellvær

  Da er deigen rørt sammen – gleder meg til lunsj i morgen 🙂

 2. Jeg lagde din skrei med rødvinslinser – orgasme i munnen! For en smaksbombe. Tusen takk for oppskrift! Sendte deg en liten hyllest på instagram Direct for noen dager siden, du får gå inn og lese den når du har tid 😀

  • Så hyggelig å høre, Sigrid Tusen takk:) Min kjære instagramkonto var ikke oppdatert, så jeg så først meldingen nå. Takk for at du sa ifra, for der inne lå det mange forsømte beskjeder, gitt! God helg til deg 🙂

 3. Maria Mathisen

  Ops der hadde jeg slått sammen deigen, da må de vel etterheve litt? Når jeg ser det du skriver så står det ikke noe om verken å slå deigen sammen eller etterheve..men de ser veldig luftige ut? Du bare former de og steiker på høy temp?

 4. Tilbaketråkk: Eltefrie grove rundstykker | Snikgjest

 5. Lisbet Unosen Andersen

  Kan også lages glutenfrie… kjempegode

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: