Dessert søtt

Lakris- panna cotta med banan og hvit sjokolade

IMG_7284

De som elsker lakris, elsker det med en heroinavhengigs intenistet. Og de som hater det, har like sterke aversjoner mot lakris som Donald Trump har mot begrepet empati.

Jeg er et sted midt i mellom når det gjelder lakris. Jeg synes det er godt, når det er skikkelig godt. Men lakrisbåter anno 1979 skal du få billig av meg.
Jeg liker salt lakris best, fordi den skaper munnvann mens man jobber den mellom tennene, og en deilig kribling sprer seg i kjevene som gomler. Nesten som med surt godteri.

Da jeg var i Danmark for noen uker siden, sammen med VisitDenmark, fikk vi en omvisning på Johan Bülows lakrisfabrikk som ligger like utenfor København. Det var utrolig gøy og inspirerende.

Derfor har jeg pønsket ut en lakris panna cotta. Med banan! Og hvit sjokolade. Hvis jeg ikke husker feil, fantes det noen drops med banan- og lakrissmak da jeg var barn. Jeg tror de var i disse burlseske danske godteposene med navn som «Hundeprutter», «Søppeldynga» osv…
Så kombinasjonen banan og lakris mener jeg har vært testet før. Jeg lover at den er knallgod!

Om du vil ha 1 eller 2 ss salt lakrissirup i fløteblandingen, er opp til deg og kommer an på hvor intens smak du vil ha. Smak deg frem. Det i seg selv er jo en fest!

Ingredienser 4 porsjoner

* 3 dl kremfløte
* 1–2 ss salt lakrissirup fra Bülows Lakrids (ikke sponset)
* 4 ss sukker
* 1 ts gelatinpulver
* 1 banan
* 50 g hvit sjokolade

Fremgangsmåte

Kok opp fløten sammen med sukker og salt lakrisssirup. Idet det koker, trekker du gryten av plata.
Rør gelatinpulveret ut med litt lunkent vann slik det står anvist på pakken. Vær obs på at gelatin er en luring, så ikke la deg friste til å ta i litt ekstra «så du er sikker på at det blir stivt»… Da ender du opp med innleggssåler i gummi, istedenfor fløyelsmyk panna cotta. Been there, done that…

Rør gelatinen inn i den oppkokte fløteblandingen, og pass på at den blir helt rørt ut og ikke etterlater klumper.

Hell fløteblandingen i 4 skåler og dekk dem med en gang til med plast. Da ungår du snerk. Sett dem kaldt til de er stive. Det tar ca. 3 timer.

Til servering:
Smelt den hvite sjokoladen i en bolle over vannbad. Skjær bananen i skiver og dypp noen biter halvveis i den smeltede sjokoladen. Dander så disse på panna cottaen.
Til slutt kan du leke deg med litt mer lakrissirup og smeltet hvit sjokolade til pynt.
Når sjokoladen blir kald vil den stivne. Hvis du ikke ønsker at den skal stivne, kan du ha 1–2 ss fløte sammen med sjokoladen når den smelter.  Jeg liker at den er hard. Når både banan og panna cotta er så myke, er det ok med noe som ikke er det.

2 kommentarer på “Lakris- panna cotta med banan og hvit sjokolade

  1. Helen Myhre Hansen

    Skal definitivt testes i påska, men jeg lurer på hvor mange gelatinplater jeg må erstatte pulveret med?

    • På pakken til gelatinpulveret står det at én teskje pulver tilsvarer én gelatinplate. Jeg har ikke laget denne med plater, så jeg kan dessverre ikke gi deg skuddsikker info, så vi får stole på produsentens anvisning 🙂 God påske og håper det smaker! 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: