Kjøttfri mandag Linser&bønner Vegansk Vegetar

Kjøttfri mandag fra Helles Kitchen

Skjermbilde 2016-03-28 kl. 13.43.50

Påsken er over og vi har mesket oss med lammesteiker, sauser, fløtegratinerte poteter, potetgull, sjokolade, godteri ,og egg og bacon til den store gullmedaljen. Hyttekos eller bypåske…begge inneholder som regel mye godt, og til slutt for mye av det gode. Hva passer da bedre enn noe litt lettere på en kjøttfri mandag som denne? Eller en annen dag, hvis du nå sitter i kø på vei hjem fra fjellet.

Derfor er det med glede jeg presenterer gastronaut Helle Øder Valebrokks rødbethummus. Denne dama kan lage mat, jeg lover. Hun kan blant annet smykke seg med 1. plass i NM for Amatørkokker under Matstreif i 2015, og 1. plass i Hobbykokk-NM i 2011. Jeg har også stått ansikt til ansikt med Helle i søppelmatduell i TV-serien Skrallerne, og svettet rimelig heftig under forkleet da jeg så hvordan hun uten å blunke hakket et stort stykke oksekjøtt for hånd til en helt sykt deilig burger…samtidig som hun bakte briocheburgerbrød med den andre armen. Hjælpes! Dessuten er hun halvt dansk, og det er liksom bare noe ved det danske som gir en umiddelbar kredibiltet når det kommer til mat, hehehe… Helt subjektiv der, ja. 😉

Helles blogg, Helles Kitchen, er rett og slett et deilig-deilig-reise-mat-vin-drinker-restaurant-magasin på nettet, og fordi hun har mange år i baklomma som journalist er det god lesning og kvalitet tvers igjennom. Jeg mistenker også at hun er et levende leksikon på de fleste områder hun fordyper seg i. En sånn som du ringer når du står fast med hva det nå skal være på kjøkkenet, og som straks, og uten å mukke gir deg et rolig og korrekt svar på det du spør om. Selv har jeg brukt henne og bloggen som oppslagsverk når jeg har vært ute og reist, til Barcelona, i fjor på denne tiden. Svært vellykket! Du kan også følge Helle på Facebook og Instagram hvis du vil inspireres til godt å spise eller et nytt feriemål.

Akkurat nå er hun på farten jorden rundt for Tine rømme, (tekstet nettopp med henne fra flyplassen i Zanzibar. Hun hilser!), sammen med sin mann og makker, reise- og musikkjournalist Erik Valebrokk. Han blogger også, på Mitt liv som Erik. To proffer, altså, som har tatt sin kompentansene og sine gode penner, og selv formet det om til gull på nettet. Lyst til å lese deres siste opplevelser fra Zanibar? Jeg har lest og ble akutt klar for sommerferie!

Men vi får holde fokus på rødbethummusen selv om sol og sommer på Zanzibar haler og drar i oss. Det geniale med denne, rent bortsett fra at den er supersunn og høres knallgod ut, er at du får brukt eventuelle rødbetrester etter juicing av rødbeter. Og for en farge! Tradisjonell hummus har det jeg kaller «leverposteifarge». Og det er aldri ment som et kompliment når jeg bruker den betegnelsen…Oppskriften ble Helle innspiret til å lage etter en av hennes mange reiser, denne gangen til Dubai, og du finner oppskriften her!

Server for eksempel bare hummusen sammen med godt brød og så grønnsaker til å dyppe i, eller som siderett til ovnsbakte grønnsaker, eller på en god sandwich med for eksempel grillet aubergin, squash og paprika. Mums!

 

%d bloggere liker dette: