Barn og mat Frokost Småretter og forretter Vegetar

Butterdeig med asparges, feta og egg

IMG_6109

Alt blir morsomt med butterdeig! Den fluffy, sprø og dekadente smørdeigen gjør stas på så å si alt den kommer i nærheten av. Og her får du oppskriften på en latterlig enkel, god og estetisk pen snack eller forrett med butterdeig. Herremin, er du ikke skvetten, kan du gjerne spise et par av dem som lunsj også, med en salat ved siden av. Eller sende dem med i en ekstra god jeg-elsker-deg-pusen-min-matpakke til englebarnet. Eller hva med å servere dem til en sen helgefrokost?

butterdeig

Du kan i grunnen fylle disse butterdeigskoppene med mye annet godt enn det jeg har brukt. Men jeg hadde igjen noen småslappe asparges etter en fotojobb, og siden det var påske da jeg laget dem, brukte jeg egg som hovedbase. Men bruk gjerne strimlet skinke, røkelaks, soltørket tomat, vellagret ost eller blåmuggost i stedet. Du bestemmer.

Ingredienser til 6 stk

 • 3 butterdeigsplater
 • 6 asparges
 • 2 egg
 • muskatnøtt
 • 75 g fetaost
 • kjørvel
 • salt og pepper

Fremgangsmåte

Del de opptinte butterdeigsplatene i to, så du ender opp med 6 firkanter.

Smør seks hull i et muffinsbakebrett med litt olivenolje og dytt butterdeigsfirkantene ned i hvert sitt hull, så de dekker det helt og stikker noe opp fra kanten.

Del aspargesen i mindre biter og stek dem to minutter i smør. Salte og pepre dem litt og sett til side.

Pisk sammen eggene med litt muskatnøtt, salt og pepper.

Smuldre fetaost i hvert butterdeigshull, fordel aspargesen og hell til slutt over de piskede eggene. Stek midt i ovnen på 200 grader i 10–12 minutter, eller til de er gyldenbrune.

Avkjøl de ferdige butterdeigskoppene litt før du tar dem ut av formen, pynter med kjørvel og serverer dem for eksempel på en salat med en god vinaigrette.

 

8 kommentarer på “Butterdeig med asparges, feta og egg

 1. Hvor får du tak i butterdeigsplater som faktisk inneholder smør, og ikke en eller annen form for fettherdet matolje? Har spurt i mange butikker, og kun blitt henvist til varianten som ikke smaker smør (som i mine øyne er noe av poenget med BUTTERdeig 🙂

 2. A propos sånne ting butikkene ikke vet om: Har begynt å lage pork pie det siste året. Morsomt og godt, med en paideig som er litt utenom det vanlige i Norge. «Hot crust pastry» lages som du sikkert vet ved å blande smult smeltet i vann med mel som man har smuldret litt smør i (ikke lettmat, dette).

  I utgangspunktet en enkel oppskrift. Men så var det det å få kjøpt smult, da. Godt, gammeldags svinefett. Svaret jeg fikk hos Meny Ringen oppsummerer i grunnen butikkenes viten om denne tradisjonsingrediensen: «Å, smult ja. Du finner Flott der borte.» Jeg påpekte at Flott er fettherdet planteolje, mens jeg var på jakt etter fettet fra nøffnøff. Nei, det hadde vedkommende aldri hørt om (jobbet for sikkerhets skyld i kjøttdisken).

  Og nei, folkens: Her kan vi ikke skylde på muslimene! Ifølge en ansatt på Strøm-Larsen (som var hyggelig og kunnskapsrik) gikk smult av moten for mange herrans år siden. Helse og sånn, visstnok. Vedkommende foreslo Sandakersenteret, og skulle du ikke ha sett. I et hjørne av en avsidesliggende frysedisk lå det faktisk et par pakker smult. Så da fikk kjøkkenet den vidunderlige, vagt råneaktige eimen av kokt smult likevel. 🙂

  • Hahaha! 🙂 Jasså? Men er ikke smult lavkarbo, da? Rart det ikke er fryktelig etterspurt…men lavkarbo er kanskje ikke på moten lenger. Er litt 2012, liksom 😉 Jeg har aldri laget Hot crust pastry, men husker at «lard» var helt gangbart i de fleste kjøkken der jeg bodde i Belfast. For det er «lard», ikke sant? Hva med Jacobs? Enten på Holtet eller Ultra/Jacobs ved Colosseum på Majorstua. Der kan sikkert bestille, i hvertfall. Var forøvrig en del deilig chips i Belfast som ble fritert i lard. Jøje meg.

 3. Britt Vibeke Borgen

  Utrolig lettvint og sinnsykt godt!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: