Drikke Kjøtt kosemat

Chorizo, løk og eple med potetmos og tomatillosalsa

Jeg ruslet innom Maschmanns på Skøyen forleden, på vei fra jobb til bussen hjem. Kitchen har kontorer på Skøyen, og denne uka var min siste der. Fra i dag av fløy jeg avsted på freelancevinger. Som en nattergal, kråke eller svale…vi får se 😉

Men altså, hos Maschmanns fant jeg tomatillos. Det er uvanlig å finne disse i Norge, og jeg må ærlig innrømme at jeg bare har smakt dem én gang for hundre år siden. De er så vakre og mystiske der de ligger og ligner grønne tomater, blygt gjemt bort i sine egne tørre blader. Ved siden av tomatilloesene lå en fetter: Physalis. Visste du at det latinske navnet til tomatillo er physalis philadelfica?  Gode slektninger, altså, med opphav i Mexico. Dette ga meg idéen til en salsa der begge skulle få være med.

chorizo2

Også ble det pølser, eller nærmere bestemt chorizo. Jeg er glad i gode pølser. De som har mye kjøtt, nok fett, og godt krydder. Jeg tok med meg en pakke fra Metervare som lager utrolige digge meter på meter med pølse (nei, jeg er ikke sponset). På Kitchen har vi hatt pølser hver eneste fredag bestandig, fordi sjefen har bestemt at det skal være sånn. Ikke alltid topp kvalitet pølser på disse fredagene, og varierende tilbehør utifra hvem som har stått for serveringen. Vi hadde en helt suveren amerikansk kokk, Lee, et års tid og hun gjorde «pålsefredda» til en amerikansk hot dog-fest. Loved it! Og nå, når Jan Ivar Nykvist som er grillmester og kokk var på plass for å ta over etter meg, var ikke prosjektlederne sene om å be ham pent om å lage i hvertfall én lunsj: gjerne pølsefredagen. Han disket opp med uforglemmelig gode pølser fra Metervare og deilig-deilig tilbehør. Og her fant jeg inspirasjon til chorizoen med eple.

IMG_6165

Og du: hvis du ikke får tak i tomatillo, kan du bruke vanlige tomater og lage en salsa av disse med physalisen. Physalis gir en deilig aroma, friskhet og sødme.

————————————-

Ingredienser til 2 personer

300–350 g chorizo, skåret i biter

1 løk, i skiver

1 eple, i terninger

2 tomatillo

8–10 physalis

1/2 eller 1 liten rødløk

1/2 lime, saften

masse frisk koriander

evt chili eller jalapenos

Fremgangsmåte

Stek chorizobiter og løkstrimler i litt olivenolje på middels varme til chorizoen begynner å svette ut det røde fettet. Det tar  5–10 minutter før det virkelig begynner å skje noe. Fettet og kraften fra pølsa er det eneste som skal utgjøre en slags saus her, så det er viktig at du er tålmodig og lar pølsa få steke lenge nok og surre i sitt eget fett.

Når løken er mør og pølsa har gitt fra seg nok kraft, tilsetter du eplebitene og lar dem steke med de siste 5 minuttene, til de er møre.

Ha alle ingredienser til salsaen i en kjøkkenmaskin med kniv og kjør dem på puls et par ganger. De skal ikke moses til grøt, men hakkes i bittemså biter. Det kommer til å bli en del væske fra tomatilloene (eller tomatene hvis du bruker det), og du kan godt sile av litt av denne. Smak til med salt helt til slutt.

Server chorizosurret med potetmos og en kraftig rødvin, hvis du er gammel nok.

6 kommentarer på “Chorizo, løk og eple med potetmos og tomatillosalsa

 1. Marianne Brauten

  Vet du om tomatillo er det samme som tomate de arboles som jeg fikk i Sør-Amerika, men da som fantastisk god ferskpresset juice?

  • Hei Marianne 🙂 Nei, det er ikke det samme. De du har fått juice av i Sør-Amerika er tamarillo, som er søtere og mer aromatisk.

   • Marianne Brauten

    Ok, takk! Da må jeg jakte på tamarillo! 😀 Har chorizo liggende så oppskriften skal prøves! Tåler ikke eple, så jeg prøver fennikel istedet! 😀 Lykke til med freelancing 👍🏼😊

   • Tusen takk, Marianne 🙂 Og fennikel blir sikkert veldig godt!

 2. De har tamarillo på Jacobs på Majorstuen. Heter det tamarillo eller tomarillo?

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: