Bakst Litt sunnere

Knekkebrød med tranebær og havrekli

Det var i den helt spede begynnelsen av matbloggingen at jeg bakte egne knekkebrød. Så gikk de litt i glemmeboken, hvor jeg nå har funnet tilbake til dem.

Det finnes utallige oppskrifter på hjemmelaget knekkebrød, men disse her får en syrlig-søt snert av tørkede tranebær. Kjempegodt når man er glad i ost på knekkebrødet, så disse kan du gjerne sette frem til ost- og vinkvelden.

IMG_6223

Det er to ting du skal være nøye med når du lager knekkebrød: For det første at røren smøres så jevnt som mulig før den stekes. Hvis røren er smurt ujevnt, kan du få knekkebrød som er tjukke, seige og umulige å tygge i den ene enden, og tynne og brente i den andre enden. Så ikke vær utålmodig med å smøre røren jevnt. Det andre du skal passe på er knekkebrødets verste fiende: fukt og damp. 2–3 ganger ekstra underveis i stekingen pleier jeg å åpne ovnsdøra for å slippe ut damp som samler seg der.

For vi vil jo at det skal si et fint, sprøtt «knekk» når vi biter i det ferdige knekkebrødet, og ikke «pokker, nå må jeg til tannlegen».

_______________________________________________

Ingredienser til 2 brett

80 g linfrø

80 g gresskarkjerner

150 g solsikkekjerner

150 g store havregryn

50 g havrekli

150 grov sammalt rug

60 g tranebær

1 klype salt

6,5 dl lunkent vann

_________________________________________________________

Sett ovnen på 160 grader, helst varmluft. Hvis du har en veldig kraftig ovn, velger du 150 grader.

Bland alle tørre ingredienser godt sammen i en stor bolle og tilsett vannet. Rør godt sammen til en grøtaktig konsistens. La det stå og svelle 15minutter.

Kle to stekebrett med bakepapir og fordel røren på disse. Smør røren jevnt utover med slikkepott. Først sklir den litt rundt, men når røren etterhvert klistrer seg til bakepapiret går det lett. Ikke slurv her. Husk på tannlegen…

Stek knekkebrødene samtidig. Ett brett nesten øverst, og ett brett nederst. Stek dem først i 10 minutter, ta dem så ut og bruk kniv eller pizzahjul for å skjære ønsket størrelse på knekkebrødene. Stek deretter 30 minutter til før du bytter plass på brettene, og stek så ytterligere 30 minutter. Åpne ovnsdøra noen ganger underveis for å slippe ut damp.

Skru av ovnen og åpne ovnsdøra. La knekkebrødene stå igjen i ovnen og kjøle seg ned før du tar dem ut og deler dem forsiktig i biter.

Oppbevare i lufttette beholdere som f.eks kakebokser. De holder seg noen uker, men tro meg: de er så gode at de neppe rekker å bli veldig gamle.

%d bloggere liker dette: