Drikke Småretter og forretter Vegetar Vin

Squashruller med feta, fynsk rygeost, valnøtter og urter

Så kom det dæven døtte meg et snøfall i går natt. God jul, tenkte jeg da jeg våknet og så ut av vinduet. Var på nippet til å koke sammen gløgg og skrive julekortliste. Men vi lar ikke et patetisk snøfall tvinge våroptimismen i kne her hos spiselandslaget. På trass lager vi squashruller med et kanondeilig og vårlig fyll av feta, mynte, oregano og valnøtter. Jeg kjøpte fynsk rygeost sist jeg var i Danmark, så jeg tilsatte et par skjeer av denne også. Fynsk rygeost er myk ferskost som tradisjonelt røkes på ulike typer tre og halm. Konsistensen er myk og kremet, og røksmaken er deilig mild og sitter i hele osten. Virkelig en av mine favoritter. Bestemoren min i Danmark pleide å lage sin egen rygeost, og den milde røksmaken og kremede konsistensen vekker tusen minner. Anbefaler deg å prøve en fynsk rygeost neste gang du er på danmarksferie.

Da det haglet for noen dager siden skrev en venninne på facebook at det hadde gått hull på sacosekken til Gud. Jeg vet ikke hva det gikk hull på i himmelriket i går natt, men samma kan det være, for vi har vårslepp på kjøkkenet lell og skjenket rosé i glasset.

squash2

Denne sicilianske skjønnheten ble jeg kjent med på en smaking for en stund siden. Lumera, 2015 årgang,  fra produsent Donnafugata som ligger på vestsiden av Sicilia. De driver bærekraftig så langt de klarer og holder regnskap på hvor stort karbonfotavtrykket blir i produksjonen av de ulike vinene. Jeg har vært begeistret for sicilansk rosé tidligere også, og jeg tror det er fordi de er såpass varme og krydrede, i tillegg til å være saftige og doggfriske.  Druene i denne flasken er syrah, nero d´avola,  pinot nero og tannat. Duften er deilig med preg av bringebær, krydder og sitrus. På smak er den frisk og leskende, samtidig som den har en myk og rund litt krydret fylde. En ørliten bitter grapefruktsnert i ettersmaken. Harmonerte utrolig godt med oregano, salt feta og squash. Perfekt som aperitiff, til småretter og fingermat med Middelhavssmaker.

Ingredienser til 6 ruller

  • 1 squash, i skiver på langs
  • 150 g feta
  • 2 ss olivenolje
  • 2 ss fynsk rygeost (hvis du får tak i. Myk, hvit geitost kan også være godt, f.eks Snøfrisk)
  • 50 g valnøtter, hakket
  • 2 ss mynte, finhakket
  • 2 ss oregano, finhakket
  • nykvernet sort pepper

Skjær squashen i tynne skiver på langs. Hvis du har en mandolin gjør denne jobben enklere. Pensle squashskivene med olivenolje, dryss dem med salt og grill dem eller stek dem i panne, eller gjør som meg: legg dem på bakepapir på stekebrett og stek dem i ovnen på 220 grader i 10–15 minutter, til de er møre og har fått farge. Du kan godt bruke grillelement mot slutten. La skivene avkjøles før du fyller dem.

Mos feta, olivenolje og fynsk rygeost godt sammen. Rør så inn hakkede valnøtter og urter, og smak til med grovkvernet sort pepper. Du trenger ikke salt fordi fetaost er så salt i seg selv.

Legg en klatt på enden av hver squashskive og rull dem pent sammen. Sett dem på høykant på et fat. Hvis de åpner seg lett, kan du bruke en tannpirker eller ordentlig stiv rosmarinstilk uten blader/nåler til å holde dem i posisjon.

Tenn lys, skjenk litt rosé og brenn julekortlista du begynte på.

%d bloggere liker dette: