Bakst eltefritt Frokost italiensk

Juksesurdeig, ciabatta eller kefirboller

Ciabatta betyr tøffel på italiensk. Nice to know, og kanskje noe du visste allerede. I dag finnes det få caféer igjen i Norge som ikke har det klassiske, veronesiske tøffelbrødet  på menyen. Ikke så rart, for ciabatta har en utrolig fin smak og tekstur med sin sprø skorpe og saftige litt seige midte. Og fordi brødene er flatere i formen, er de enklere å bite over når de er fylt med pålegg, sammenlignet med for eksempel baguette (jeg har ihvertfall aldri klart å spise en fylt baguette uten å skrape opp ganen på skorpen, helle halvparten av fyllet nedover genseren og få den andre halvparten smurt utover ansiktet. Men kanskje er jeg bare spesielt utfordret…)

Hardcore bakere nå til dags lager gjerne sine ciabattaer med surdeig. På surdeigsområdet samler jeg fremdeles tålmodighetspoeng nok til å sette igang. Og mens jeg gjør det, har jeg laget min egen variant med litt kefir i deigen. Da får du den fine, syrlige touchen på brødet som surdeig gir.

Eltefrie som disse kefirbollene er, er det veldig lite arbeid å lage dem. Resultatet gir maksimal uttelling for minimal innsats. Sett deigen kvelden før, så har du nystekte ciabatta til frokost neste morgen. De skal ikke steke mer enn 20 minutter, så her må ingen vente lenge på mat, jeg lover.

Ingredienser

 • 400 g hvetemel
 • 1/2 ts tørrgjær
 • 1,5 dl kefir eller kulturmelk
 • 2,5–3 dl lunkent vann
 • 1 klype salt

Bland de tørre ingrediensene først og tilsett så kefir/kulturmelk og lunkent vann. Rør det hele sammen til en ganske klissete deig, men som jeg alltid sier: Ikke flytende kakerøre! Da må du tilsette mer mel. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i minst 10 timer på benken.

Sett ovnen på 230 grader og legg klart bakepapir på stekebrett ved siden av der du skal jobbe med deigen.

Velt den ferdighevde deigen ut på en godt melet bordflate, og manøvrer den sammen med både hender og slikepott eller stekespade. Den vil sige litt rundt, men bare vis den hvem som er sjef. Brett den så godt du kan 4–5 ganger så den dekkes av mel, og skjær så leiven i 6 like stoe biter. De trenger ikke ligne sekslinger. Hipp hurra for mangfoldet på bakebordet ditt!

Få de seks emnene over på stekebrettet du har gjort klart, og stek dem 20 minutter på 230 grader.

Avkjøl på rist før servering.

Har du rester igjen av bollene, er disse perfekte til å lage crostini av. Skjær bollene i skiver, dryss olivenolje på dem og bak dem i ovnen på 200 grader til de er sprø. Dryss dem med salt og litt finhakket rosmarin.

3 kommentarer på “Juksesurdeig, ciabatta eller kefirboller

 1. Maria Mathisen

  Ingen etterheving nødvendig?

 2. Maria Mathisen

  Ok, mine ble små vulkaner oppå og litt runde under, så jeg var kanskje litt snar til å sette på ovnen!

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: