Dette er min aller første kokebok. Og det er Matias sin aller første kokebok også. En liten tass vi har laget sammen. Han har tatt bildene, jeg har laget maten og skrevet om den.

Da jeg begynte med kjøttfrie mandager, var det etter å ha lest en hel haug med artikler, kommentarer og skriblerier, samt sett dokumentarer om hva matvanene våre gjør med miljøet og helsa. Stort sett utenlandske kilder alt sammen, siden begrepet kjøttfri mandag fremdeles var rimelig ukjent i Norge.

FN´s organisasjon for ernæring og landbruk mener at så mye som 14,5% av klimagassene skyldes kjøttproduksjon. Kjøttproduksjonen står for en femtedel av klimagassutslippene. Fra del 3 i FN´s Klimapanel-rapport, står det oppsummert hos Miljødirektoratet:

«Ved å spise mindre kjøtt og mer vegetarisk kost og kaste mindre mat kan de globale klimagassutslippene i jordbrukssektoren reduseres med opptil 8,6 milliarder tonn CO2-ekvivalenter per år.»

Kildelenke.

Det betyr at å redusere kjøttkonsumet er en helt vesentlig og nødvendig del av alle samlede tiltak som må til, for å nå klimamålene som FN har satt. Men, skal vi slutte å spise kjøtt helt og holdent? Hvis du vil, så gjør du det. Men det viktigste er at kjøttkonsumet reduseres. Vi ligger også rimelig godt i pluss på kjøttmåltider, og bare de siste 10 årene har kjøttmaulinga vår økt med 15%. Men det går an å få til endringer. I Tyskland har for eksempel Miljødepartementet tatt et aktivt standpunkt for å få ned kjøttkonsumet i sin befolkning. Det har gitt positive virkninger. Folks holdninger har endret seg og kjøttkonsumet har gått tilbake.

Ikke bare spiser du og jeg i den vestlige verden mer kjøtt, men stadig flere mennesker i de fattigere deler av verden kommer opp på et akseptabelt nivå, får bedre råd og øker derfor også sitt kjøttkonsum. Kjøtt er også blitt mer tilgjengelig for flere, ettersom det blir stadig billigere. Et resultat av at kjøttproduksjonen effektiviseres (les:kjøttfabrikker/dyremishandling)

Skjermbilde 2016-06-17 kl. 22.34.52

Hvordan vil det se ut når 1,3 milliarder indere får råd til bil, flyreiser mange ganger i året, et vestlig konsum og spiser kjøtt hver dag? Eller når 1,4 milliarder kinesere gjør det? Allerede ser man i Taiwan og Kina at konsumet av svinekjøtt skyter i været i takt med bedret levestandard, lavere kjøttpriser og høyere inntekt for folk flest. Hvis hele verdens befolkning tar sikte på en levestandard som lenge bare har vært forunt noen av oss, så går klimaet nedenom og hjem raskere enn vi kan si god natt. Løsningen er å møtes et sted på midten. Vi som har hatt veldig mye, bør ha mindre, mens mange av de som har hatt veldig lite, bør få noe mer. Egoisme og grådighet kan gjerne komposteres med annet avfall.

De gode nyhetene er at den yngre garde i større grad en eldre folk med inngrodde holdninger og satte vaner, er langt mer opptatt av miljø, vegetarmat, bærekraftig mat og at det de putter i munnen innvirker på både miljø og helse. Det henger nok sammen med påvirkning og informasjonsstrøm fra hele verden, men kanskje også det at stadig flere tar høyere utdanning. Sammenhengen mellom høyere utdannelse, kosthold og helse er bevist gang på gang. Dette er bra ting! Og jeg blir i perlehumør de gangene jeg får henvendelser fra voksne og foreldre på min alder som takker for at de kan bruke boka og bloggen som inspirasjon og oppslagsverk etter at barn og tenåringer har bedyret at de er blitt vegetarianere eller fleksitarianere.

De siste årene har jeg spist mindre og mindre kjøtt. Men jeg spiste veldig mye før, så jeg hadde en del å gå på. Da jeg gikk inn i det med hud og hår og satte kjøttfrie dager i system på ukemenyen, ble det enda morsommere enn før. Jeg dro på cyberbesøk i alle mulige matkulturer på jakt etter inspirasjon, og lå strak ut på sofaen og grublet og drømte frem gode smakskombinasjoner uten kjøtt eller fisk som midtpunkt. Det var ikke særlig vanskelig, om jeg skal være ærlig. Det var gøy og digg. Og en egentlig liten brøkdel av alt det tankegodset jeg grublet frem og kokte istand på kjøkkenet, tok Matias bilder av og så samlet vi det mellom to permer hos Kagge.

52 oppskrifter. Én til hver mandag i året. Ingen av dem burde skremme vettet av noen, men i stedet gi mot og inspirasjon nok til å prøve seg på en kjøttfri dag i uka selv om det er ukjent terreng. Gode, mettende oppskrifter som ikke krever at du bor midt i Oslo-gryta for å finne råvarene, og som kan mette godt både liten og stor. Noen av oppskriftene er freshe og lette, andre er mektige og skikkelig kosemat. Alle er deilige.

For å kjøpe boka, klikk her eller løp og kjøp hos nærmeste bokhandler.

Tips til tre andre gode norske inspirasjonskilder til vegetarmat: Kjøttfrie dager, Julies Grønne Kjøkken, Veganmat på sitt beste. 

Og her er noen flere smakebiter av innholdet.

 

2 kommentarer på “De kjøttfrie dagene fortsetter

  1. Tone E.Eikestad

    hei…og takk for frodige , gode oppskrifter,,,hvor kan jeg kjøpe boken?…vil gjerne både ha en selv og en i gave?

    Tone i Drøbak

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: