Kjøttfri mandag Tilbehør Vegetar

Nykål med bruna smør og mandelflak

Tittei fra sommerferie!

Jeg er egentlig ikke her. Jeg er egentlig i et slags feriemodus. Men når nykål, smør og mandler smaker så godt som dette, kan jeg ikke brenne inne med oppskriften. Det ville vært dårlig gjort.

Her får du et tilbehør som skaper sus i serken til både kjøtt og fisk. Er du veggis, kan du til og med spise det som en egen smårett. Jeg hadde et stykke ferdig varmrøkt krydderlaks ved siden av, men spiste i grunnen mest kål. Og da jeg hadde spist opp, fant jeg gryta hvor jeg hadde brunet smøret, og tørket den ren med en pekefinger som igjen ble rengjort i munnen.

IMG_6435

Ja, bruna smør er blitt en slags «nordens olivenolje», og dryppes og strøs hyppig som saus og dressing hos nye spisesteder som kokkelerer etter nordisk hjerte og sesong. Dessverre kan ikke bruna smør påberope seg samme helsefortreffelighet som oliveolje, men ingen dauer av ei lita skje i ny og ne. Man blir mest lykkelig. For den deilige salte og nesten karameliserte smaken av bruna smør, er vanskelig å slå.

Kål, derimot, er en sunn sak i tillegg til å være knallgod og rimelig spise. Jeg er en stor fan av supermaten kål. Det er heldigvis barna jeg pleier å lage mat til også. Om den nå er smørdampet, stuet, i en salat eller coleslaw. Nysgjerrig på kålens helsebringende egenskaper? Da kan du lese mer om dette  her hos NRK

__________________________________________

Ingredienser til 4 porsjoner som tilbehør

1 stor nykål

120 g smør

4 ss mandelflak

gressløk

salt og pepper

_____________________________________________

Skjær kålen i tykke båter og legg dem i en gryte. Hell på vann så bunnen av gryta er akkurat dekket, og dryss over salt. Du trenger ikke bruke smør nå. Det skal vi ha plenty av senere. Kok kålen i 4–5 minutter og den er mør, men ikke slapp og dvask. Den skal tygges, ikke drikkes…

Ha smøret i en liten gryte og la det smelte på middels til høy varme. La det skumme opp skikkelig. Med skum mener jeg tett, hvitt skum, ikke bare store bobler. Når det skummer, rører du i smøret (bruk tresleiv), og passer på at det ikke blir brent. Fortsett å røre etter at skummet har lagt seg, og følg godt med. Det blir fort brunt når temperaturen blir høy. Når fettet er blankt og har fått en nøttebrun farge, og melkeproteinet og saltet har dannet små krystaller på bunnen, er det klart. Ha mandelflakene i smøret helt til slutt.

Legg båtene av kål på et fat og fordel det bruna smøret og mandelflakene over. Dryss litt salt, pepper og gressløk over helt til slutt.

Nytes alene eller sammen med grillet eller stekt kjøtt og fisk. Tipper det er snaskens til noen gode pølser også, med potetmos ved siden av. Mmmm 🙂

2 kommentarer på “Nykål med bruna smør og mandelflak

  1. Fantastisk godt❣️

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: