Forskjellig Litt sunnere Salater Småretter og forretter

Salat med røkelaks, nypotet og pepepperrotkrem

Jeg glemmer at pepperrot finnes. Det er som å glemme en gammel forelskelse. Og når jeg igjen blir påminnet dens eksistens, blir jeg så glad, så glad.

«Nordens wasabi». Hm! Egentlig litt trist at vi må referere til noe fra Japan for å skjønne hva det er snakk om når vår egen pepperrot nevnes. Uansett, den har en deilig, skarp, sennepssmak som gir det lille ekstra stinget til både kjøtt, fisk og grønnsaker. Det er derfor den passer så godt til for eksempel kokt, posjert eller sprengt kjøtt og fisk, som i seg selv kan ha en nokså flat smaksstruktur. Det samme gjelder sushi og wasabi. Kokt, hvit ris og rå fisk er ikke akkurat smaksbomber. Derfor er det nødvendig med syltet syrlig ingefær, salt soya og sterk wasabi ved siden av, for å løfte smakene og gi dybde og kompleksitet.

IMG_6453

Her har jeg brukt pepperrot i en kremet dressing til salat av nypotet, røkelaks og enda en sennepssmak: Ruccola. Så her er det mye som skjer i salatbollen! Jeg synes det er ekstra godt med kraftige smaker når sola skinner, man svetter og bader. Smaksløkene trenger noe ekstra da. Bare tenk på de smaksrike curryene og stir fryene i Thailand (hvis du har vært der), hvor godt de smaker i skyggen av en parasoll mens du sitter med bare tær i sanden. Man orker kanskje ikke spise så mye i varmen, så da er det godt når det lille man orker, smaker skikkelig mye.

Lyst til å lære mer om pepperrot? Da kan du lese her! Og vil du tilsette flere grønnsaker til salaten, er det som alltid fritt frem for det. Agurk, nepe, reddik, sukkererter, fennikel, små buketter av blomkål…

________________________________________________

Ingredienser 4 porsjoner

100 g (4–5 dl) ruccola

5 kokte nypoteter

150–200 g røkelaks

2 ss rømme (jeg bruker sæter, men du kan godt bruke lett)

4 ss kremfløte

1 ss sitronsaft

1 ok klype sukker

1 ss finrevet pepperrot (du bør smake deg frem selv, for styrken på pepperrot kan variere)

salt/pepper

dill, kjørvel eller gressløk til pynt

___________________________________________________

Dander ruccola , skiver av nypotet og røkelaks på et fat.

Bruk en visp og pisk sammen rømme, kremfløte, sitronsaft og pepperrot. Pisk til dressingen er luftig og hat tyknet litt. Smak til med salt og pepper, og evt. mer pepperrot.

Fordel dressingen over salaten og pynt med urter som dill, kjørvel eller gressløk. Et snødryss med finrevet pepperrot over salaten til slutt, er både pent og godt.

%d bloggere liker dette: