Dessert søtt Vegetar

Sommerfrukt med vin og krydder

Når bananfluene er blitt så mange at du knapt kan se frukten gjennom svermene, da vet du at det er på tide å ta 5-om-dagen mer seriøst. Joda, vi spiser frukt hos oss, men når deler av husstanden er til og fra gjennom sommeren, er det ikke fritt for at man ofte kjøper inn for mye av det gode, og at dette så blir liggende forsømt på benken til det drypper av moden fruktsaft. Som tidligere nevnt i denne bloggen: Jeg kan ikke fordra å kaste mat, så når fersken og plomme der på benken gråter av mangel på kjærlighet, blir jeg helt mør i hjertet og må finne på noe fint for dem som en siste avskjed.

Hadde det vært desember, kunne vi kalt dette «gløggkokt frukt», men siden det fremdeles kan kalles sommer det som utspiller seg på utsiden av vinduene, får vi kalle dette «sommerfrukt med vin og krydder».

Jeg hadde overmodne fersken og plommer, men du kan i grunnen bruke nesten all slags frukt, bortsett fra banan og melon! Pære, eple, nektarin, aprikos…Jada! Ananas? Tja, hvorfor ikke prøve 😉 Hvis du ikke har en slatt med vin noe sted i huset, kan du blande en sterk solbærsaft eller blåbærsaft og la frukten trekke i dette. Da dropper du bare honningen.

_________________________________________

Ingredienser

2,5 dl vin (helst rød)

1 ss honning

Moden frukt, kjerner og stein fjernet, skåret i tykke båter

1/2 ts kanel, eller 2 kanelstenger

5-6 hele kardemommekapsler, eller 1/4 ts malt kardemomme

1 ts hele korianderfrø

_____________________________________________

Kok opp vin og honning til honningen er løst helt opp og alkoholen er dunstet vekk.

Tilsett krydrene og la det surre under lokk ca 10 minutter slik at kryddersmakene setter seg i væsken. Ha så frukten oppi og la det surre på svak varme under lok i 5 minutter.

Så er det bare å trekke gryten av plata og la hele herligheten få stå og trekke så lenge du orker å vente. Kan godt stå til dagen etter.

Servér med en raus skje gresk youghurt eller vaniljekesam ved siden av. Hvis du er redd for å få hele korianderfrø og kardemomme i munnen («Mamma! Jeg fikk noe rart i munnen! Buæææh!!!»), kan du fiske ut frukten, sile laken og så ha frukten tilbake i laken før legger opp. Det er kanskje det lureste…Klok av skade!

1 kommentar på “Sommerfrukt med vin og krydder

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: