Dansk Dessert FILM Frokost Reise søtt Video

Klassisk dansk koldskål

Dette var utrolig nok ikke min favoritt da jeg var liten. For et dumt fjols jeg var! Alle andre barn elsket det, jo. Jeg, derimot, elsket sennep og Gamle Ole. Gode Gud…Heldigvis kom min kjære kusine Christina i Nyborg meg til unnsetning for noen år siden under en hetebølge, og serverte meg en porsjon koldskål som jeg ble smaskens forelsket i. Har ikke sett meg tilbake siden.

Koldskål lages av kjernemelk og tykkmelk (tjukkmjølk). Disse snubler du ikke over hvor som helst i Norge, men du kan erstatte dem med skummet kulturmelk.

Hva er kjernemelk? Det er det som blir igjen etter at fløten er kinnet til smør. Du får dessverre ikke tak i dette produktet i Norge i det hele tatt. På engelsk kalles det buttermilk, og brukes blant annet i kaker og brød. Mitt irske sodabrød skulle egentlig ha kjernemelk i oppskriften, men jeg har måttet erstatte det. I Norge har noen nemlig bestemt å kvalifisere kjernemelk som et avfallsprodukt, og forvandle det til dyrefôr. Vi får håpe det endrer seg med tiden. Kan hende de største meieriene etter hvert fanger opp den økende interessen nordmenn har for sine norske, gamle matkulturelle skatter og råvarer?  Kanskje får vi tak i både supersunne tjukkmjølk (den har en fantastisk bakteriekultur!) og kjernemelk en vakker dag. Tjukkmjølk produseres per i dag økologisk av Røros Meieriene, og det er vakkert. Et godt, gammelt melkeprodukt som er en viktig del av vår nordiske matkulturelle arv. I Danmark er det helt vanlig i butikken, og er dessuten et av de mest populære, syrnede melkeproduktene på markedet. Ikke et nisjeprodukt.

Koldskålen kan du lage og ha stående i en kanne eller bolle i kjøleskapet på sommerdager, og spise av litt nå og da. Den kan også serveres som en deilig, frisk dessert hele året rundt. På toppen skal man ha noen småkaker som heter kammerjunkere, eller frisk frukt og bær. Noen topper den sågar med müsli eller granola til frokost.

_____________________________________________

Ingredienser til 1 liter

2 eggeplommer

3–4 ss sukker

frøene av 1/2 vaniljestang

5 dl kjernemelk

5 dl tykkmelk

eller: 1 liter skummet kulturmelk

småkaker eller frisk frukt og bær som topping

_____________________________________________

Pisk eggeplommene godt sammen med sukker og frøene fra vaniljestang. Poenget er å få sukkeret til å løse seg opp så mye som mulig. Bruk gjerne miksmaster til du får en fin eggedosis.

Tilsett kjernemelk og tykkmelk, eller eventuelt bare 1 liter skummet kulturmelk. Pisk alt godt sammen, og smak til med finrevet skall og saften av en halv sitron.

Sett koldskålen kaldt i minst 30 minutter. Da blir den godt nedkjølt før servering, og smakene fra sitron og vanilje får også utviklet seg bedre.

Serveres med knuste kammerjunkere eller andre småkaker på toppen, frisk frukt eller bær.

%d bloggere liker dette: