Barn og mat Dessert søtt Suppe

Fru Petrells blåbærsuppe

Husker du fru Petrell? Fru Petrell var en venn av moren og faren til Emil fra Lønneberge. En dag, etter et marked, var de alle sammen invitert på blåbærsuppe hjemme hos fru Petrell. Emil, stakkar, hadde gått seg bort på markedet og måtte finne veien selv, og utenfor huset møtte han sønnen til borgermesteren som gikk rundt på stylter. Disse måtte han selvfølgelig prøve. Det gikk fint. En stund. Helt til han gikk på trynet inn gjennom vinduene til fru Petrell, og havnet mitt på bordet til blåbærsuppekalaset. Fru Petrell, stakkar, besvimte. Men våknet ganske raskt da Emil helte resten av blåbærsuppa i ansiktet på henne.

Første gang jeg så dette som barn, syntes jeg blåbärssoppa var tusen ganger mer fascinerende enn Emil som suste gjennom vinduet og helte suppe på en besvimt fru Petrell. Det var nok fordi jeg elsket Emil av hele mitt hjerte og identifiserte meg med ham på så mange slags vis. Alt han foretok seg var helt innafor i mine øyne. Men blåbärssoppa, altså. Den ga meg noe å gruble på. Tenk det. Suppe på noe så godt som blåbær? Hujedamej!

35 år senere står jeg i lyngen og plukker blåbær, mens regnet høljer ned. Her skal det bli suppe! Og jeg er så ulidelig spent på om det smaker like fantastisk som jeg forestilte meg en gang på 70-tallet.

Svaret? Ja! Blåbærsuppe er vanvittig godt. Svenskene får et dusin stjerner i boka for denne.  Den serveres blant annet tradisjonelt ved Vasaloppet, og den er en typisk remedie mot uggen mage. I Sverige får du til og med blåbärssoppa som pulver, som skal røres ut i varmt vann. Men herregud, plukk heller noen av de millarder av bær som finnes i skogen akkurat nå, og lag en deilig dessertsuppe av dem 🙂

Du kan koke suppa med både vanilje, kanel og stjerneanis, men jeg har holdt det helt puritansk slik jeg tror fru Petrell må ha gjort, og har bare tillat litt vaniljestang.

På toppen har jeg bare knust litt marengs, men ristet kokos er godt også. Eller en kule med is? En klatt rømme? En fløteskvett? Knuste småkaker? Emil hadde sagt ja til alle.


Ingredienser til 4 porsjoner

300 g blåbær, ferske eller frosne

6 dl vann

1/2 sitron, saften

1/2 vaniljestang

3–4 ss sukker

2 toppede ts potetmel rørt ut i litt vann


Ha blåbær, vann, sukker, saften av en halv sitron, frøene og selve vaniljestangen (evt stjerneanis eller kanelslstang) i en gryte og kok opp. Sett på et lokk og la det simre på svak varme i 15–20 minutter. Bærene skal bli ganske oppløst, og suppen skal ha en dyp mørkeblå, nærmest purpur farge.

Rør ut potetmelet med litt vann. Trekk suppegryten av plata og tilsett det oppløste potetmelet i en jevn stråle mens du rører godt med en visp.

Server suppen enten varm eller kald, og gjerne med de foreslåtte toppingene. Gjør seg også godt på termos på tur i skogen 🙂

I den splitter nye KOSEKOKEBOKA mi, får du hele 200 deilige oppskrifter til helgekosen. Den perfekte boka for alle matelskere og livsnytere! Kanskje en julegave? Spar 54,- kr på å kjøpe boka HER!

Skjermbilde 2017-10-27 kl. 13.25.39

%d bloggere liker dette: