Økologi Bærekraft FILM Kjøtt Litt sunnere Video

Helstekt økologisk Stangekylling med sitronpoteter

#Annonse for REMA1000 og Stangekylling.

Det finnes utallige måter å tilberede en hel kylling på. Men her har jeg brukt økologisk landkylling fra Stange, som er så god i seg selv at man bør kneble sin egen trang til å krydre i hytt og pine. Du trenger ikke marinere denne type godt kjøtt med tusen smaker eller steke den på 60 grader i ørten timer for å få saftig, smakfullt og mørt kjøtt. Her holder det lenge med kjærleik og bestemors enkle krydderier som salt og pepper, samt en halv sitron og litt rosmarin i pompen (altså, på kyllingen). Denne gangen bruker jeg ikke engang hvitløk, selv om jeg elsker dette. Fuglen står for showet alene. Det klarer den nemlig helt glimrende med saftig, smakfullt kjøtt og sprøtt skinn.

Skallet fra sitronen river jeg fint over potetene som får godgjøre seg sammen med kyllingen i ovnen. De får en helt fantastisk smak når de ligger og braser med olivenolje, sitronzest og kraften fra kyllingen.

Stekesjyen og kraften i gryta er den eneste sausen du trenger her. Den passer perfekt til å mose potetene i på tallerkenen eller dyppe baguette i. Hva med hvtiløksbrød? Snadder av rang 🙂 Her har du oppskrift på eltefritt og hjemmebakt hvitløksbrød.

Ved siden av pleier jeg bare å servere en enkel salat, men blansjerte grønne bønner er også godt. Hvis du absolutt ikke vil ligge med beina høyt mens kyllingen lager seg selv i ovnen, kan du kanskje hygge deg med å lage en ratatouille som grønnsakstilbehør? Helt prima!

_____________________________________________

Ingredienser til 4 personer

1 økologisk landkylling fra Stange på ca 1,5 kg

1/2 sitron (finrevet skall brukes til potetene, resten går i fuglen)

noen kvaster rosmarin

8–10 poteter, del i to

olivenolje

salt og pepper

______________________________________________

Sett ovnen på 160 grader.

Skyll og tørk kyllingen innvendig og utvendig med tørkepapir. Gni den inn med salt og pepper, innvendig og utvendig.

Riv skallet av en halv sitron og spar på dette til potetene. Resten av sitronen stikker du opp i kyllingen sammen med noen kvaster rosmarin.

Skrell potetene hvis de har tykt skall. Hvis ikke: Vask dem og stek dem med skallet på. Del potetene i to og legg dem i en stor jerngryte eller ildfast form. Dryss salt, det finrevne sitronskall og olivenolje over og plasser kyllingen blant potetene. La dem ligge på sidene, ikke rett under kyllingen. Et siste dryss olivenolje, og så inn ovnen med alt sammen!

Stek midt i ovnen på 160 grader i ca. 1,5 timer. Her kan steketiden variere utifra hvor kraftig ovnen din er, og hvor stor kyllingen er. Du kan gjerne sette et steketermometer i den tykkeste delen av brystpartiet på kyllingen, så er du sikker på at den blir riktig stekt. Riktig kjernetemperatur er 63 grader.

Ta kyllingen ut av formen og legg den på et fat. La den hvile under folie ca. 30 minutter, sånn at saftene får satt seg skikkelig i kjøttet og ikke siver ut når du skjærer i den. Kjernetempen stiger minst 2 grader mens kjøttet hviler. Potetene kan stå i ovnen uten at varmen er på, så holder de seg lune.

Server med godt tilbehør av salat eller grønnsaker, og gjerne ekstra brød til å dyppe i skysausen.

1 kommentar på “Helstekt økologisk Stangekylling med sitronpoteter

  1. veldig mange bra oippskrifter du legger ut .

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: