Bakst Dessert Kake søtt Vegetar

Plommekake med muskat og mandler

Når man ikke selv har hage med frukttrær, må man være påpasselig med å skaffe seg kollegaer eller venner som har slike herligheter, og som også har en raus personlighet. Fru H. på min tidligere jobb er en sånn raus kollega med frukttrær, men intet påtrengende behov for å lage alt mulig rart av alle plommene som ramler ned på plenen hennes hver høst. Jeg, derimot, har en ulidelig trang til å lage så mye godt som mulig, selv om det ikke finnes så mye som en halv bærbusk ute i bakgården min her i Gamlebyen. Så min gode kollega forbarmet seg over meg, tok med en svær pose med de deiligste gule plommer, og ble til gjengjeld lovet at jeg skulle dukke opp på jobben kort tid etter med en foredlet og smakfull variant av høstens fangst.

IMG_9301

Det ble til en plommekake. Jeg tok utgangspunkt i en gammel Espelid Hovig-oppskrift på eplekake, og pimpet den opp. Jeg byttet ut en del av hvetemelet med mandelmel/malte mandler, og tilsatte andre krydder og plommer istedet for epler. Dessuten klattet jeg på med søt og tykk vaniljekrem på toppen, for å være bombesikker på et saftig resultat. Jeg ha´kke helt sansen for tørre kaker….Hva er poenget med dem, liksom? De er bortkastede kalorier! Men denne kaka ble alt annet enn tørr, jeg lover. Og intet var igjen da den hadde vært to runder rundt bordet i lunsjpausen på jobb.

IMG_9311

______________________________________________________

Ingredienser

500-600 g plommer, uten sten og delt i to

50 g mandelmel/finmalte mandler

100 g hvetemel

100 g sukker

2 egg

125 g smør

2 ss h-melk

1 ts vaniljesukker

1/2 ts bakepulver

2,5 dl vaniljekrem (jeg lagde fra pakke…..shoot me!)

Et dryss med muskatnøtt

IMG_9310

Fremgangsmåte:

Vaniljekrem: Okei…jeg brukte en sånn blå liten pose med pulver. Klokka var åtte på kvelden da jeg begynte med dette, så det skulle ikke ta all verdens med tid og innsats. Ved kjøkkenbordet satt barnet mitt og ba om hjelp med engelskleksen. Skjønner?

Plommekake in the making, en kveld i september.
Plommekake in the making, en kveld i september.

Lag vaniljesaus som anvist på pakken, men bruk halv mengde melk, det vil si 2,5 dl h-melk. Følg ellers innstruksjoner på pakken.

Kakerøre: Pisk sukker og smør hvitt.

Tilsett eggene, ett av gangen og bland godt inn. Jeg brukte vanlig håndmikser/miksmaster.

Tilsett hvetemel, mandelmel, bakepulver, vaniljesukker og melk, og miks til du har en fin, tykk røre.

Hell røra i en en smurt paiform (25-27 cm).

Plommene: Plommene skal være delt i to og steinene tatt ut. En grisete jobb hvis de er veldig modne, men frykt ikke hvis de moses en del. De skal uansett bli bløte under steking.

Gi dem ett minutt på en varm panne med smør, og riv over litt muskatnøtt. Fordel så plommene over røra i paiformen.

Fordel vaniljekremen utover på toppen så godt du kan ( i klatter, hvis det blir slik jeg gjorde…), og stek så kaken på nederste rille, på 175 grader varmluft i 40 minutter.

Ta ut og avkjøl litt før servering. Passer sikkert kjempegodt med en kule vaniljeis eller pisket krem til.

 

%d bloggere liker dette: