Litt sunnere Suppe

Fløyelsmyk rødbetsuppe med kjøttboller, karve og dill

Nei, dette er ikke borsjtsj (russisk rødbetsuppe). Dette er en glatt, myk, fløyelssuppe som jeg personlig synes er bedre enn borsjtsj. toppet med kjøttboller krydret med typiske nordiske smaker som dill og karve. Åh. Så. Godt!

Jeg er med i en oppskriftsutfordring i regi av Matbloggsentralen, og det er Mia Frogner fra bloggen Green Bonanza som har kastet denne bete-utfordringen på oss i september. Du husker kanskje at jeg har fortalt om Mia her før? Det var da jeg kjørte en Kjøttfri mandag-utfordring gjennom våren og forsommeren. Nå kommer hun snart med en vakker, vegansk kokebok, så for dere som vil ha enda mer veggisinspirasjon, er det bare å glede seg!

Tanken med denne type utfordringer, er at vi matblogggere gir dere lesere enda flere inspirasjonskilder til noe godt å spise, og at råvarer i sesong blir løftet frem og hedret. Høres ikke det ut som prima saker og topp service, så vet ikke jeg.

Beter kan i grunnen inkluderes i så mangt, og her er noen flere inspirasjonskilder for dere som vil gi betene et liv utenfor leverposteiskiva:

Vidar, fra Et Kjøkken i Istanbul, kombinerer betene med krydder og kikerter. Som han selv skriver, trenger og ønsker betene seg mye smak og krydder. Rødbeter har en søt snert som trenger motstand og syre, mens de andre betene ikke akkurat bugner av smak i seg selv.

Anita fra Kvardagsmat lager en hvit kjappis-pizza, med løvtynne skiver av bete, deilig salt fetaost og knas fra valnøtter. Toppet med ruccola. Deilig 🙂 Glutenallergiker? Da kan du juble over at denne pizzabunnen er både grov og glutenfri!

Tove fra Idéfull tar den helt ut, og serverer en dessert med rødbete. Hvorfor ikke? Rødbeter er søte, og du har kanskje sett den brukt i sjokoladekake tidligere? Rødmende betefruer er den kyske tanta til de tilslørte bondepikene, og dette gjør ihvertfall meg nysgjerrig!

Therese fra My Nordic Kitchen serverer sunnhet fra topp til tå, med en rødbete-bowl, som også kombinerer friske bringebær og kremet avokado. Kickstart dagen med denne, og du løper foran 37-bussen til jobb!

Lise von Krogh  tar for seg et spennende bete-medlem, og lager masse snadder med mangold, eller bladbete. Denne har du kanskje kastet lange nysgjerrige blikk på og ikke visst hva du skulle gjøre med? Her får du endelig svaret.

Eller gjør som Johanna fra Matmagi.no, og lag en deilig, fresk salat med rødbeter. Deilig som lunsj, eller som tilbehør til det meste.

Så til rødbetsuppen, myk som silke (eller var det fløyel? Same-same).

______________________________________________________________

Ingredienser til 4 porsjoner

Suppe

700 g rødbeter

1 persillerot

1 rødløk

2 hvitløksfedd

1,2 l kylling eller grønnsakskraft (evt. vann+buljongterning)

1 dl kremfløte

Kjøttboller

400 g svinekjøttdeig

1 egg

1 ss griljermel

1 ss fløte

2 hvitløksfedd

1 ts malt karve

1 neve finhakket dill

1 ts maldonsalt og grovkvernet sort pepper

___________________________________________________

Sett ovnen på 200C varmluft. Kjøttbollene skal inn her etterpå, men først setter du over suppa.

Skrell rødbeter og persille rot, og kutt dem i terninger. Jo mindre terninger, jo kortere tilberedningstid.

Ha grønnsakene i en gryte sammen med hakket rødløk, hakket hvitløk og kraft/buljong. Sett på lokk og kok til det er helt mørt. Altså, helt mørt. Suppen skal bli glatt når den kjøres med stavmikser etterpå, og da må grønnsakene være myke som smør, for å unngå små korn. Det tar ca 20–30 min, alt ettersom hvor store rødbeteterningene er.

Bland alle ingredienser til kjøttbollene sammen. Lag små boller med teskje, som du legger på et stekebrett kledd med bakepapir. Stek på 200C varmluft i 15 minutter.

Purer suppen helt glatt med stavmikser og tilsett kremfløte underveis. Gi suppen et oppkok. Posjoner kjøttbollene i dype tallerkner, og hell den varme suppen over. Pynt med en god klatt rømme og et dryss med frisk dill.

P.S: Bare dropp den hvite skjorta når du lager og spiser dette…

3 kommentarer på “Fløyelsmyk rødbetsuppe med kjøttboller, karve og dill

%d bloggere liker dette: