Dessert søtt Vegetar

Portvinskokte fiken til ost og dessert

Skarp eller ikke fullt så skarp ost…disse fikenene  passer til begge typer. Jeg hadde dem ved siden av en gorgonzola picante med sterke meninger, og gråt nærmest en skvett da jeg spiste det. Jeg ble osterørt. Olivia (12) som ikke er så glad i ost som lukter sure sokker, vil hilse og fortelle dere at fikenene også passer kjempegodt på tyrkisk eller gresk yoghurt. Om de passer til iskrem? Personlig tror jeg det blir i søteste laget. Men hva med en klatt mascarpone på, til dessert? Skal de serveres til en søt dessert, ville jeg hatt oppi en kanelstang eller kanskje en stjerneanis også, mens de koker.

image

Prisen på fiken varierer stort i Oslo. Jeg som pendler mellom Grønland og Holmekollåsen daglig i jobbsammenheng (en fascinerende tur, jeg slutter aldri å la meg overraske over de enorme forskjellene på øst og vest i Oslo), kan fortelle at stykkprisen for de dyreste fiken på vestkanten ligger på rundt 10,- kr, mens de på Grønland ligger på rundt 3,- kr (når du kjøper en hel kurv med 8–10 stykker). Kvaliteten er den samme. T-banen stopper som kjent midt på Grønland, og har du aldri turt å bevege deg til disse områdene av Oslo før (fordi du har lest i avisen at det bare finnes kriminelle doplangere og IS-tilhengere der), så vil jeg anbefale at du gjør det snart. Her er mangfoldet og utvalget formidabelt! Ta gjerne en søndagstur. Yrende folkeliv, åpne butikker, stort utvalg av caféer og restauranter med autentisk mat fra alle verdenshjørner. Det handler ikke om forbruksfest og crazy shopping på en fridag, det handler om en levende bydel (ikke kjøpesenter), med unike serverings- og utsalgssteder.

En liten reklame for min bydel der, altså 🙂

______________________________________________________

Ingredienser 

5–6 fiken

1 dl portvin

2 ss honning

1 klype maldonsalt

1 laurbærblad

_______________________________________________________

Del fikenene i to og legg dem med snittflaten ned i en gryte. Hell portvin i gryta og tilsett honning, en klype salt og laurbærblad.

Kok frukten uten lokk i ca 10 minutter, til den har sugd til seg godt med portvin og alkoholen er fordampet. Oppbevar frukten med væsken fra gryta på tett glass i kjøleskapet. De kan gjerne være lune når de serveres, men det er ikke et must. Holder seg en ukes tid.

Server den til alle typer ost, gjerne toppet med noen nøtter.

%d bloggere liker dette: