Litt sunnere Vegansk Vegetar

Umamikaker med quinoa, kikerter og nøtter

Vegetarburger, vegetarboller, vegetarkaker. Kall dem hva du vil. Jeg kaller dem umamikaker fordi de er usedvanlig smaksrike, og har den perfekte balansen mellom salt, søtt, syrlig og bare nam-nam-nam. De fyller munnhulen med det den tenger, og de metter ekstremt godt. Jeg spiste to, og var stappa. At de i tillegg er inkarnasjonen av alt som er supersunt, må ses på som en soleklar bonus, og man bryter ut i sang og dans mens man spiser dem og roper: «Tenk at noe så godt kan være så sunt!» Det er like gøy hver gang man oppdager slikt.

Hvis du er veganer, kan du helt sikkert droppe egget uten at kakene faller helt fra hverandre. Stek dem da i ovnen, isteden for i pannen, så er du helt sikker. Sjekk også at worcestersausen ikke inneholder ansjos. Den kan erstattes med ketsjap manis og en skvis sitron eller lime.

Nøttene kan du gjerne legge i bløt over natten, så blir de enda sunnere. Tenke seg til. Nøtter inneholder noe som heter fytinsyre, som blokkerer for et optimalt opptak av de gode tingene som nøtter har å by kroppen. Når du bløtlegger nøttene, brytes denne fytinsyren ned, og tarmene klarer bedre å ta opp vitaminer og mineraler. Lyst til lære mer om fytinsyre i nøtter, belgfrukter og korn? Les her!

Oppskriften her er på hele 15 kaker, og du kan gjerne fryse ned de du ikke spiser med en gang. Smart å ha liggende til senere, og passer dessuten supert i matboksen sammen med en kesam eller rømmedipp og salat. Disse er ikke bare umamibomber, men energibomber med haugevis av protein både fra nøtter, quinoa og kikerter, samt sunt fett og masse vitaminer og mineraler. Så kan du spørre de daglige kjøttspiserne, hvordan i all verden de får i seg nok protein, høhøhø… 😉

______________________________________________________

Ingredienser til 15 kaker

1 dl ukokt quinoa

2 dl vann

100 g hakkede nøtter (hasselnøtter, valnøtter, mandler)

220 g kokte kikerter

1 egg, sammenpisket

1 liten løk, finhakket

3 hvitløksfedd, knust

1 ss tomatpuré

1 toppet ts spisskummen

2 toppede ts tørket oregano

1/2 –1 ts røkt paprikapulver (kommer an på styrken)

1 ss worcestersauce

1 ss honning

2 ss mørk soyasaus

_________________________________________________________

Kok quinoa som anvist på pakken, med mengden fra ingredienslista her: 1 dl quinoa, 2 dl vann. Damp den godt av når den er ferdig og la den bli avkjølt.

Hakk nøttene med kniv, ganske finhakket. Hell laken av kikeretene. Du kan gjerne bruke tørkede kikerter (det gjorde jeg). Da skal de ligge i bløt natten over, og deretter kokes minst én time, til de er helt møre.

Stek den hakkede løken i olivenolje i to minutter, sammen med hvitløk, tørre krydder og tomatpuré. Det blir ei guffe, men det er helt innafor. Vi gjør dette for å knekke de rå smakene.

Ha guffa i en foodprossessor sammen med kokt og avkjølt quinoa, kikerter, hakkede nøtter og resten av ingrediensene. Kjør det godt til alt er blandet og du har en ganske finmalt konsistens på massen. Det gjør ingen ting om det er igjen noen større biter av nøtter.

Dypp en skje i vann og form kaker av massen. Legg dem på et bakepapir etterhvert som de er ferdig formet. Stek dem i olivenolje på middels til svak varme, 4 minutter på hver side. de får ganske fort farge, så pass på varmen. Steker du dem i ovnen, trenger de ca 20 minutter på 200 grader, gjerne varmluft. Dryss litt olivenolje over før du steker dem.

Spis som karbonader, kjøttboller, falafel eller miniburgere. Jeg serverte dem med ovsnbakte søtpotetbåter, salat og en rømmedipp med hvitløk og en skvis sitron.

8 kommentarer på “Umamikaker med quinoa, kikerter og nøtter

 1. Denne oppskriften må prøves ut. Har fått en 2 kg pose med quinoa og har aldri prøvd det før. Elsker falafel og har prøvd ut en del oppskrifter (blitz sin kokebok har en oppskrift som funker), men nå går jeg for disse neste gang. Takk for mange deilige oppskrifter, du er en sann inspirasjon. For meg som har bodd noen år i danmark så er det ekstra gøy og følge med på turene og oppskriftene derfra:)
  Du skulle ikke tilfeldigvis ha en super oppskrift på dansk rugbrød (med surdeig) ?
  Ha en fin tirsdag!
  Anja

  • Hei Anja! Tusen takk for hyggelig melding 🙂 Jeg har lenge tenkt at jeg burde prøve meg på et skikkelig dansk rugbrød, så det er ikke utenkelig at det plutselig en dag dukker opp en oppskrift, altså. Må bare ruge litt mer på det først (pun intended).

 2. Mmmmumami!

  Når vi lager falafel lager vi det ofte med bløtlagte, men rå kikerter som vi blitzer opp i foodprosessor eller kjøttkvern, og det funker helt utmerket! Dette gjør at man får lit mer tekstur i bollene man lager, og de blir stekte når man steker de læll. vi frityrkoker jo gjerne falaflene våre, men det går nok an å steke de på litt lav varme i stekepanna også.
  Denne oppskriften skal jeg prøve, men må nok bytte ut nøtter med cashews. Takk for nok en nydelig oppskrift!

 3. Mine datt fra hverandre da jeg skulle snu de i stekepanna, eller rettere delte seg opp litt…. Hva har jeg gjort feil da?

  • Hei Astri 🙂 De er litt porøse, så man må være veldig lett på labben når de stekes i panne. Andre forklaringer kan være at massen var for grov i konsistensen. Eller at kakene ikke var godt nok presset sammen? Jo finere malt, jo enklere å forme og holde samlet. Ellers er det å steke dem i oven en skuddsikker løsning, hver gang 😉

 4. Brith Helland Hagen

  Smakte veldig godt! Litt porøse, tar muligens mer egg i neste gang. Men veldig god smak! T.o.m. 13 åringen likte de! Takk!

  • Så gøy å høre at de slo an hos den yngre garde! Datteren min liker dem også veldig godt. Og ja, de er litt porøse. Du kan eventuelt kjøre massen enda finere i blenderen, sånn at fettet i nøttene utvinnes mer. Eller mer egg, slik du sier 🙂

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: