Skalldyr Thai Vin

Thai-krabbemousse med chili-søtpotet fries

Har du vært i Hua Hin? Byen ligger tre timer med bil sør for Bangkok, og har strandlinje ut mot den thailandske gulf. Deilig sted! Det er på ingen måte det mest bounty-aktige stedet du finner i Thailand, men det er rolig, komfortabelt og har en voksen atmosfære. Supert for en avslappende strandferie, hvis du samtidig vil være i nærheten av Bangkok.

Jeg har vært her tre-fire ganger, og har bodd i alt fra enkle trehytter på påler i vannet, til luksushotell i kolonistil med skjønne bassengområder, til kontinentale boutiquehotell med europeisk snert.

Første gang jeg var her, var i 1996, og selv om jeg var mest opptatt av å kose meg med så mye thai-mat som mulig, ble det ganske overraskende umulig å ikke spise noe italiensk i Hua Hin. Byen hadde et imponerende utvalg, og kvaliteten var nesten bedre enn den jeg hadde fått noe annet sted i verden. Hvorfor? Vel, en engelskmann fortalte at byen hadde en, hva skal jeg kalle det, «innflytelsesrik italiensk bastion», med sterke ledere som også likte sin tradisjonelle mat…Oki. Det ga kanskje pizzaen med fire oster en liten bismak. Jeg vet jeg har norske følgere som bor i dette området, og dette med det italienske miljøet i Hua Hin, vet dere mer (eller mindre) om enn meg.

Utover å smake en ekte og uforglemmelig god gnocchi med gorgonzolasaus for første gang i Hua Hin, smakte jeg min første haw mok thalay. Det er fasans godt, altså, merkelig navn til tross. En slags saftig soufflé, med kokosmelk, sjømat og thai-urter. Wow! Den smakte selvfølgelig ikke dårligere av å bli spist under måneskinn over gulfen, på en av de mange restaurantene som er bygget på plattinger, hvilende på høye påler i vannet.

Min egen oppskrift her, er inspirert av haw mok thalay. Men det er på ingen måte en original versjon! Det var bare noe jeg fikk lyst til å lage da jeg hadde krabbe i kjøleskapet, samt thai-basilikum og frisk koriander som holdt på å gå ut på dato. Jeg lot de tre få møtes, og det ble riktig så trivelig. En perfekt smårett å kose seg med.

Ved siden av valgte jeg en frisk, saftig og mineralsk riesling fra vår egen «mørkets fyrste» Sigurd Wongraven, som jevnt over synes lager helt superbe viner, både rødt og hvitt. Jeg tror faktisk aldri jeg har smakt en vin fra Wongraven Wines jeg ikke falt for. Denne gangen ble det en Wongraven Morgenstern Riesling, fra Pfalz, 2015. Duft av eple, sitrus og mineraler, hvor mineralene virkelig kommer frem etter at vinen har fått surret litt i glasset og luftet seg. Det dufter friskt hav, knuste skjell, bittelitt blomster og deilig. Jeg kommer i sommerstemning. Gleder meg til å nyte denne med blåskjell en annen gang. Smaken gjenspeiler duften og er frisk, har toner av sitrus, mineraler, er tangy og saftig med en deilig ettersmak. Passer flott til krabbekjøttet, og takler dessuten fint krydderet. Finnes i polets basisutvalg til 159.90,- her!

__________________________________________

Ingredienser til 2 småretter

Chilisøtpotet fries

1 stor søtpotet

salt

1 rød chili

olivenolje

en skvis lime

 

Krabbegrateng

1 krabbeskjell, ferdigrensket

1 ss kokoskrem (ikke kokosmelken, men det tykke, hvite laget på toppen)

1 eggeplomme

1 ss frisk koriander, finhakket

1 ss thai basilikum (holy basil), finhakket

1 ts finrevet ingefær

1 hvitløksfedd, knust

1 ts thai fish sauce

grovkvernet svart pepper eller litt finhakket rød chili

1 eggehvite

_______________________________________________________

Sett ovnen på 220C, varmluft.

Skrubb og vask søtpotetene godt, og skjær dem i stenger eller båter. Kommer de til å bli supersprø? Nei, men de kommer til å bli gode! Ha dem i en ildfast form og dryss over salt, finhakket rød chili, litt olivenolje og skvis litt limesaft over. Stek dem midt i ovnen på 220C varmluft, og snu på dem nå og da, så de ikke blir svidd. Stekes i ca 20 minutter til de er møre.

Bland krabbekjøttet sammen med kokoskrem, eggeplomme, finhakket koriander, finhakket thai-basilikum, finrevet ingefær, knust hvitløk, fish sauce og grovkvernet svart pepper (evt. finhakket chili etter smak).

Pisk eggehviten helt stiv og vend den forsiktig inn i krabbekjøttblandingen. Fordel blandingen i to små, smurte souffléformer med rette kanter.

Stek krabbeformene midt i ovnen på 220 grader varmluft i 15–20 minutter. De reiser seg nok litt, men dette er ikke soufflé, så de vil ikke strutte i været.

Server med en gang de er ute av ovnen. Saftig, luftig og smaksrikt til tusen!

%d bloggere liker dette: