Fisk Pasta

Gratinert pasta med tunfisk og grønnkål

Jeg har alltid tunfisk på boks i skapet. Olivia elsker det både som ingrediens i middager eller som egenkomponert tunfisksalat på brødskiva i matboksen. Variasjonsmulighetene med tunfisk er utallige, og det er verdens enkleste ting å ty til når man står der som Moses ved Det Røde hav på en onsdag, og lurer på hva man kan fø folk med så de overlever resten av ettermiddagen og kvelden.

Her har jeg rusket tunfisken sammen med grønnkål, kokt penne og fløte, og gratinert det hele i ovnen under det vi alle elsker: smelta ost! Ti tusen samvittighetspoeng for grønnkål og tunfisk, ti tusen snadderpoeng for osten, rømmen og fløten. Universet er i balanse og alle hjerter gleder seg. Har du ikke grønnkål, kan du bruke spinat. Har du ikke tunfisk, kan du for eksempel bruke biter av laks eller røkelaks. Og osten på toppen trenger ikke være fancy. Bruk de osteskorpene som ligger og gråter sårt i mørket hver gang kjøleskapsdøren smeller igjen, og de ikke fikk være med ut i lyset denne gangen heller.

Synes du grønnkålen kan være litt seig og tøff i konsistensen? Her er et tips: Vask og massér grønnkålbladene, og riv dem av stilken. Tørk dem lett med et kjøkkenhåndkle, pakk dem i fryseposer, og legg dem så rett i fryseren. Der holder de seg fint over tid, og teksturen blir hyggeligere når de tas ut til bruk senere. Ikke fullt så seige. Hvordan vet jeg det? Kjøkkensjef Morten Klever fra restaurant Publiko fortalte meg det da vi var på samme tur til Toten for en stund siden.

_____________________________________________________

Ingredienser til 2 porsjoner

150–200 g penne pasta

Ca 100 g grønnkål

1 liten løk eller rødløk, finhakket

2 hvitløksfedd, finhakket

2 dl fløte (mat- eller krem-…spiller ingen rolle)

2 ss rømme (kan sløyfes)

1 boks tunfisk (jeg bruker den med vann)

revet muskatnøtt

salt og pepper

revet ost, f.eks jarlsberg, norvegia, parmesan, pecorino, gruyère…you choose

_______________________________________________________

Sett ovnen på 200 C.

Sett over pastaen, og kok den al dente i godt saltet vann.

Vask grønnkålbladene grundig, og massèr dem litt mens du skyller dem, så teksturen myknes. Riv bladene av den harde stilken, og skjær bladene i strimler.

Fres løk og hvitløk i olivenolje til de er myke og blanke, ca 2 minutter. Tilsett grønnkålstrimlene, og la dem steke med to minutter. Tilsett fløte og rømme, og kok opp. Tilsett tunfisken og smak sausen til med revet muskatnøtt, salt og grovkvernet svart pepper.

Hell vannet av pastaen og tilsett den til panna med tunfisksaus. Bland alt godt sammen, og ha det så over i én stor eller to mindre ildfaste porsjonsformer (her i huset synes vi det er litt stas med sin helt egen porsjon…). Strø ost over og bak 10 minutter midt i ovnen, på 200 C .

Også er det selvfølgelig alltid godt med en salat ved siden av. Lag for eksempel en fresk variant av skivet tomat, rødløk, frisk basilikum, et dryss olivenolje, godt urtesalt og grovkvernet pepper.

2 kommentarer på “Gratinert pasta med tunfisk og grønnkål

  1. Tunfisk og pasta (og, som du seier: ost!) er verkeleg godt saman! Og so tykkjer eg nokre tomatskiver gjer seg veldig godt i forma. Men neste gong skal eg leggje til noko grønkål eller spinat òg, for det høyrdest riktig so godt ut.

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: