Fisk Litt sunnere Småretter og forretter

Sildesalat med svensk matjessild

Jeg har havnet på sildekjøret igjen. Der havner jeg med jevne mellomrom, og da gafler jeg i meg sild sent og tidlig.

Da jeg var på Bornholm for nylig gikk turen gjennom Sverige, helt ned til Ystad i Skåne, hvor fergen går over til verdens fineste danske øy. På vei hjem igjen gikk turen samme vei, og da ble det en liten harryhandel hvor jeg fikk jeg rasket med meg den silda jeg kanskje liker best: Svensk matjessild. Åh, den er så godt smakt til med sukker og salt og dill og krydder! Vanligvis spiser jeg den på rugbrød med en dæsj rømme, hakket løk, kokt egg og gjerne et par skiver kokt potet. Så da tenkte jeg at man like gjerne kan ha alle disse ingrediensene sammen i en slags salat (ja, minus brødet, da), og toppe et svensk knekkebrød med det.

img_6883

Perfekt! Jeg klarer ikke slutte å spise av denne salaten, men det er heeeelt greit. Sild er en fet fisk, og full av D-vitamin som vi trenger ekstra av nå som sola svikter oss og lakselusa herjer i oppdrettsanleggene…

Jeg fikk forresten spørsmål fra en leser om jeg kunne lage en oppskrift med en slags julesild, og ironisk nok traff denne leseren meg på akkurat riktig tid og sted, siden silda er kongen her hjemme akkurat nå.

_______________________________________________________________

Ingredienser

2 ss majones

2 ss sæterrømme

2 kokte poteter uten skall, delt i små terninger

1 hardkokt egg, finhakket

1/2 stor rødløk eller 1 liten, finhakket

Ca 150 g svensk matjessild, delt i små terninger (eller norsk Appetitt-sild)

grovmalt svart pepper

frisk dill, til pynt

________________________________________________________________

Bland først sammen majones og rømme. Tilsett deretter alle de andre ingrediensene, minus dill, og rør det godt sammen. Du trenger nok ikke salte. Silda er salt nok.

Denne salaten smaker knallgodt på knekkebrød og rugbrød, men helt sikkert også på flatbrød…med masse smør! Pynt med rause rufser av dill.

(Nå må jeg ut i kjøleskapet og ta meg en bit til. Blir spinnvill av god sild.)

12 kommentarer på “Sildesalat med svensk matjessild

 1. Sildesmørbrødet ser himmelsk ut! Jeg elsker sild, men hater hvis silda har en bismak av tran. Har feks kjøpt appetittsild fler ganger og blitt skuffet. Har du noen tips om hvilke sildetyper som er safe å kjøpe eller hva som eventuelt kan kamuflere en bismak? Får jeg tak i svensk matjessild i Norge?

  • Hei Sara! Takk for melding 🙂 Helt enig i at bismak av tran er helt pyton. Da klarer ikke jeg å spise opp heller. Appetittsild har jeg egentlig god erfaring med, men hvis glasset blir stående for lenge etter å ha vært åpnet (selv om det ikke går ut på dato), så synes jeg det kan komme et hint av noe jeg ikke liker…Jeg er ganske sikker på at du får matjessild hos Meny og Jacobs. Rå løk er forresten alltid en god «kamuflator» hvis du synes det blir en bismak. Løk og sild er utrolig digg sammen uansett, så det er vinn-vinn.

   • Supert, jeg skal jakte etter svensk matjessild. Topp med en god oppskrift på sursild til jul om du har det. Ellers digger jeg siden din, blir inspirert og sulten av den!

   • Tusen takk, Sara! 🙂 Skal se om jeg får tid til en sursild før jula tar oss 😉

 2. Hild Anne Aas

  Vann i munnen…..

 3. Hva kan det komme av at det ikke er fersk sild å tak i i butikken i Norge? Det sies at 99 prosent blir eksportert for nordmenn vil ikke ha fersk sild?

 4. Jeg har svensk mann og matjessild står stadig vekk på menyen, særlig vår og sommerstid. Vi spiser den oftst sammen med nypoteter, hakket egg, rødløk, gressløk, brunet (klaret) smør, rømme og dill. Andre ganger som sildesalat på rugbrød. Jeg var ikke veldig imponert første gangen han introduserte meg for dette (sild var julepålegg i mitt hode), men nå elsker jeg det!

  • Åh, jeg ble så sulten jeg nå! Det du beskriver der…den klassiske måten å servere svensk matjessild på, det er noe av det beste jeg vet om 🙂 Jeg får få meg en svensk mann i livet, eller lage det selv. 😉

 5. Karin Lyngeng

  Brukte 1/2 stor rødløk. Det ble litt mye rødløk! Tror kanskje det lønner seg å veie rødløken først, og beregne ca. 45-50 g rødløk i denne retten. Ellers veldig god rett👍

Kommentarer er stengt.

%d bloggere liker dette: