Reise

Julestemning i Aarhus

#Annonse

Jeg kan ikke noe for det, men jeg er allerede i julestemning. Nå håper jeg bare at det ikke går over til den skal brukes skikkelig i desember. Må spare litt, da. Du vil kanskje ikke hoppe med begge beina rett inn i julemodus helt ennå, men når du er klar, så skal du vite at det finnes en fantastisk fin del av Aarhus i Danmark, hvor de fyrer opp julestemningen akkurat i tide, og akkurat nok: Den Gamle By.

Hvis du nå tilfeldigvis skal til de trakter, eller kanskje vil prøve noe nytt og annet enn Tivoli i København på førjulsturen til Danmark. Ikke til forkleinelse for Køben, men Aarhus er virkelig helt genial til julehandel, fordi den er så overkommelig å ferdes rundt i til fots. Komprimert og koselig sentrum, med alt godt innen rimelig gangavstand. På matsiden finner du både high-end med Michelinstjerner blinkende, klassiske brune kneiper, og alt det som finnes mellom disse to ytterpunktene. Jeg har skrevet om mine opplevelser på Kählers Spisesalon og Nordisk Spisehus her, om Aros Food Court her og Michelin-restaurant Substans her. Deilige steder alle tre! Byen er valgt ut til å være europeisk kulturhovedstad i 2017, og det har ikke blitt spart på midlene når Aaarhus har fått nye klær og en frekkere frisyre, før den store offisielle åpningen 20 januar neste år. Københavns lillesøster på Jylland har vokst av seg valpefettet, fått timeglassfigur og flørter hemningsløst med alle som kikker i hennes retning.

Men akkurat nå skal det handle om Den Gamle By, som er en by i byen.

img_5895

Et slags folkemuseum, slik vi har på Bygdøy i Oslo. Men kanskje et par hakk vassere og mer gjennomført enn man er vant til. Og med et urbant fokus. Skjeve, gamle bindverkhus slynger seg nedover humpete gater med brostein (dropp de høyhælte støvlettene…). I butikkene jobber det folk som er kledd opp og spiller slik det passer seg for det tiåret de hører hjemme i. Stikk for eksempel innom elektrobutikken, hvor de har elektroniske artikler fra gudene vet hvor mange tiår, og en fagperson i blå lagerfrakk bak disken som kan svare på alt det merkelige du måtte lure på. Eller besøk isenkrammeren som har alt fra sild til kamfer, og minner mistenkelig om en butikk Harry Potter kunne stukket innom.

Jeg var i Den Gamle By i fjor på denne tiden, og det var julestemning, nostalgi og hygge i bøtter og spann. Ikke bare eldgammel historie, men også fullt gjenkjennelig historie, fra egen oppvekst. Nå har man indirekte havnet på museum, altså. Så morsomt å se igjen de bredstripete cordfløyelsmøblene, de grelle tapetene, vegg-til-vegg-teppene og kjøkkenutstyret (som fremdeles kan finnes i hytteskuffer her og der…) fra 70-tallet.

I en klassisk bygård, er det innredet 9 genuine leiligheter som viser dansk historie i flere etasjer og lag. Møbler, klær, mat, musikk…gjennomført til fingerspissene. I den ene leiligheten jeg kom inn i, ble jeg helt slått ut av duften som var akkurat slik den var i bindverkshuset til bestemoren og bestefaren min i Danmark for 35 år siden. Det var som å bli sugd tilbake i tid og stå midt i stua deres. Nesten en nostalgisk overdose.

I de ulike butikkene i byen kan man kjøpe «gammeldags» julepynt, julegodter og krims krams med minner. Perfekt å plukke med seg noen kalendergaver herfra. Jeg kjøpte også deilig honning fra Den Gamle By´s egne bikuber, og nybakte småkaker hos bakeren som jeg knasket på mens jeg ruslet gjennom en gammel urtehage og kikket på det som sto igjen av robuste urter etter sommeren. Akkurat det jeg trengte for å senke skuldrene enda litt til.

img_5903

Blir du sulten er det bare å smette innom caféene, hvor de selvfølgelig har danske spesialiteter og annet godt på menyen. Eller hva med å stikke innom museet på ettermiddag eller kveldstid? Ta en sigg og øl (slik skal man vel egentlig ikke oppfordre til) i den gamle, autenstiske jazzklubben Bent J, hvor de har gjort røyking innendørs lovlig igjen, og hvor det holdes live jazzkonserter i det trange, gamle lokalet med langbord og benker. Jazzbaren Bent J. var nærmest en institusjon da den eksisterte på ekte, i Aarhus fra 70-tallet og helt frem til 2008. Nysgjerrig på Bent J? Da kan du lese mer her om historien, åpningstider og program.

(Turen og programmet har vært en pressetur i regi av VisitDenmark.)

%d bloggere liker dette: