Dansk Reise Restaurant

Kunst og gourmet på ARoS i Aarhus

aros1

Pressetur med VisitDenmark. 

Før jul var jeg en tur i Aarhus på Jylland. Gøy for en halvdanske som stort sett har holdt seg til familien på Fyn. Må jo få oppleve andre Danmarks-perler også. Og Aarhus ga mersmak! En by med omtrent 320 000 innbyggere; akkurat passe størrelse som gjør at du kan rekke rundt til fots når du spiser, drikker eller shopper deg gjennom i byen.

Et sted i Aarhus som gjorde meg spesielt mør, var kunstmuseet ARoS. Et utrolig lekkert bygg å tilbringe flere timer i, både på dag- og kveldstid. Selve muséet holder nemlig åpent til kl 22.00 på onsdager.
Forestill deg at du er et voksent menneske som plutselig har en onsdagskveld du vil fylle med noe annet enn TV og face. Tenk deg at det finnes et museum som holder kveldsåpent, som viser relevante og interessante utstillinger av både nye og gamle mestere, og at du etter å ha fått med deg utstillingen kan ta heisen opp til den flotteste utsikten på toppen, hvor du spiser en deilig middag med god vin til, uten å gå personlig konkurs.
Dette har ARoS. Mer om det lenger ned, men først en moralpreken:
La oss håpe det kommer noe lignende til Oslo. Neiii, ikke museumscafé, men restaurant! Ikke mer brownie og baguette på museum nå, please. (ARoS har café også…bare så det er nevnt)

Et annet sympatisk trekk ved ARoS, er at det ligger sentralt til i byen. Man må ikke kjøre privatbil 20 minutter ut i provinsen (ref. Hennie Onstad), og hvor sjåføren da ei heller kan nyte vin til maten.

 

IMG_5979

IMG_5948

Restauranten som troner elegant på toppen, heter ganske enkelt: Food Hall.
Uovetruffen mat og vin, i behagelige omgivelser. Både lunsj og middag serveres, og baserer seg på mindre retter som man kan velge fra en à la carte, eller bestille i sammensatte menyer.

aros4
De har både 3–retters ( «Talentet» ) og 6–retters ( «Mesteren» ), med tilhørende vinmenyer. Porsjonene er såpass gode at du ikke trenger å være redd for å bli sendt sulten i seng etter bare en 3–retters. Men herregud, til 500,- kr. for en 6–retters meny av ypperste klasse (en ussel 100-lapp mer enn en 2-retters med biffsnadder og banansplitt på kjederestauranten Egons i Oslo…), er det bare å kjøre på med «Mesteren», og heller bli rullet ned trappene når du skal hjem.
Menyen er skapt med nordiske briller på nesen, og råvarene følger sesong og vektlegger økologisk opphav, lokale produsenter og dyrevelferd. Alt på stell!

IMG_5961
Honning fra egne bier.

Food Hall holder sine egne bier, og forsyner gjestene med den mest kortreiste honning til osten på menyen. Og på taket har de en egen urtehage.

Da vi var på besøk en onsdagskveld, fikk vi en 6–retters kveldsmeny hvor alt stemte. Så fine og originale kombinasjoner, velbalanserte smaker og teksturer, og overraskende sammensetninger av råvarer. Jeg elsket det!

Kveite, blåbær, hasselnøtt og maltbrød.
Kveite, blåbær, hasselnøtt og maltbrød.
Jomfruhummer, blomkål, glasskål og gjedderogn.
Jomfruhummer, blomkål, glasskål og gjedderogn.
Andehjerte, rødbete, kastanje og rødsyre.
Andehjerte, rødbete, kastanje og rødsyre.
Kronhjort, skogsopp, reinlav og bjørnebær.
Kronhjort, skogsopp, reinlav og bjørnebær.
Skal det være litt duggfrisk, myk honning fra biene som titter på deg fra et glassbekledt hull i veggen? Ja takk :)
Skal det være litt duggfrisk, myk honning fra biene som zzzzummer fra et glassbekledt hull i veggen? Ja takk 🙂
IMG_5686
Pære, brunet smør, hvit sjokolade og skyr. Fantastisk velbalansert! Og jeg er ikke egentlig et dessertmenneske.

Hvis du trodde at AROS var et snobbested for de spesielt interesserte ( med egne bier og alt det der kortreiste og fjonge på taket…), bare fordi kvaliteten er høy, så tar du feil. Muséet yrer av liv fra alle type miljøer og alle aldersgrupper. Turister fra hele verden, skoleklasser på omvisning, voksne par i dyre sko, andre voksne par med trygge og godt brukte sko, forelskede par i 20–åra, småbarnsforeldre med barnefri og enslige sjeler som bare går rundt og suger til seg kunsten i de ulike utstillingene.

Og det kanskje morsomste av alt, som gir både fjær i den kulturelle hatten og håp for oss andre her i Norge: Museumsdirektøren er norsk!
Erlend G. Høyersten.
Vil du lese mer om museumsmagikeren fra Bergen, og det gode arbeidet han har gjort for Aarhus stolthet ARoS, finner du en fin artikkel her i «Fineart»!

Vel verdt et besøk neste gang du titter innom Aarhus.

%d bloggere liker dette: