Dansk Reise Restaurant

Nordisk Spisehus og Kähler Spisesalon og design i Aarhus

IMG_5774

På tur med VisitDenmark. Sponset.

Her er et restaurantkonsept jeg fikk veldig sansen for da jeg var på en pressetur til Aarhus for et par uker siden:

En restaurant bestemmer seg for å inngå tette samarbeid med Michelin-restauranter over hele verden. De tar for seg én restaurant av gangen. De besøker denne, spiser deres mat, blir kjent med deres smak, råvarer og stil. De lar seg inspirere. De snakker og drodler sammen med stedets kjøkkensjef, blir enige, og drar så hjem igjen til sin egen restaurant i Aarhus.

Hjemme igjen på eget territorium, gjør de om utsmykningen og stilen på restauranten. Interiøret får en bitteliten «makeover», det samme gjør musikken som spilles i lokalet. Det hele får et slør av samme sjel og fremtoning som restauranten man akkurat har besøkt i det store utland.
På kjøkkenet skjer det samme. Man lager retter som er inspirert direkte av stjernerestauranten, men det gjøres på en slik måte at prisnivået holdes der hvor også «vanlige» folk kan henge med i svingene, og man bruker danske og lokale råvarer.

IMG_5772

På menyen fortelles det om hvor man har vært, og av hvilken restaurant man har latt seg inspirere.

Annenhver måned skiftes tema og meny ut, og slik får Aarhus´ befolkning mulighet til å smake mat inspirert av de beste av de beste fra hele verden, på Nordisk Spisehus.

Danskene er smarte, altså.
(Ja, jeg er subjektiv og har et sterkt bias her, men herregud da…)

Da vi var innom Nordisk Spisehus, var det restaurant Aquerello i San Fransisco som hadde vært inspirasjonskilden. Denne kan skilte med hele to Michelin-stjerner.
I august var kjøkkensjef Jacob Freitag på besøk hos Aquerellos kjøkkensjef Suzette Gresham, i San Fransisco, og utvekslet idéer. Alt det deilige Freitag tok med hjem i idékofferten sin, ble konvertert til nordiske forhold og råvarer.

aarhus4

På menyen vi fikk i hendene til lunsj, var det syv retter til 79,- per rett. En hyggelig servitør anbefalte oss at vi bestilte to til tre retter hver, for å bli mette og glade.
Jeg gikk for en hummmersuppe med kamskjell, basilikum og krutonger først, og deretter en fish´n chips på torsk, med en coating med panko som gjorde den ekstra sprø.
Sammen med fisken lå en pikant og hjemmelaget tartar sauce, en appelsinkrem og en agurkgelé. Den appelsinkremen var usedvanlig god til dette! Både syren, sødmen og appelsinaromaen var overraskende deilig til fritert fisk. Det samme var agurkgeléen, som ikke overraskende smakte ekstra konsentrert og svalt av agurk. Ville man ha eddik på chipsen, kom denne på en liten sprayflaske så man kunne posjonere perfekt.
Hummersuppen var konsentrert og smaksrik, og med et fint slør av basilikum. Søte kamskjell i bunnen av suppetallerkenen før suppen ble helt på var helt perfekt, det samme var de sprø brødkrutongene.

aarhus3

Det ble ikke dessert denne gangen, for vi skulle besøke Kähler Design som ligger like ved siden av.

Kähler Design har etablert seg godt og blitt populære i Norge også. Da jeg var innom Glass Magasinet i Oslo forrige uke, var de godt representert over alt, med både Hammershøi, Nobili, Urbania og Omaggio-serien. Alle sammen perfekte til juledekorering!

aarhus1

Men populære Kähler-design startet altså i Aarhus, og det er 175 år siden den første karakteristiske Kähler-vasen ble tryllet frem på dreieskiven. Opp gjennom tidene har ulike kunstnere inspirert og påvirket designet, og du kan lese mer om dem alle sammen her!

aarhus2
Kählers butikk og showroom har utrolig fine lokaler som er restaurert etter en gammel slakterbutikk. Originale detaljer, vegger, gulv og tak er bevart så godt som mulig, og det gir stedet en rustikk atmosfære som kler det rene designet til produktene utrolig godt.

Ved siden av butikken ligger Kähler Spisesalon, som jeg forelsket meg helt i. Et perfekt sted for en lunsj med kjæreste eller venninner. Eller som i mitt tilfelle, helt alene siden Matias måtte være hjemme med barn denne gangen.

IMG_5865

Jeg spiste dansk frokost her den siste dagen i Aarhus, og fikk perfekt plass ved peisen mens det regnet utenfor. Lun atmosfære, behagelige stoler, varmt interiør og en god meny med både smørbrød og annet godt. Jeg gikk selvfølgelig for smørbrødene, som de streber etter å gjøre til Danmarks beste. Og ja: de har vunnet priser for dem!

IMG_5869

De tar utgangspunkt i lokale og danske råvarer og en tradisjonell grunntone, men piffer dem og gjør dem til noe annet enn de sedvanlige leverpostei- og gamle ole-variantene som vi har smakt før.

Særs vellykket og delikat.

Jeg bestilte et glass australsk pinot (2013, River Retreat, Trentham), og Kähler kærlighed:
» Saltet torsk rørt med knuste kartofler og rapsolie fra Ærø. Pyntet med råkost af fennikel, pink grape og kokkens stjerneanismayonnaise».

Nam!

Og dessuten en Tada!:
«Tatar lavet på kalveinderlår og rørt med estragon og kørvel. Serveret på en bund af smørristet rugbrød og toppet med sprøde chips lavet på jordskokker.»

IMG_5883

Jeg tør våge påstå at den tartaren er en av de beste jeg har smakt. Vanvittig deilig mørt og rørt sammen med passe med estragon og kjørvel, og helt nydelig med knas av jordskokkchips opp mot det myke kalvekjøttet.

Skal du til Aarhus vil jeg anbefale smørbrødene her, og skal du ikke til Aarhus, men vil ha litt inspirasjon til noen nye smørbrød på hjemmebane, så finner du menyen her!

%d bloggere liker dette: